Mašková (VPM): Sport na regionální úrovni

18.05.2021 6:38

Sport je v současné společnosti důležitým globálním fenoménem, který má významný vliv na kvalitu života.

Mašková (VPM): Sport na regionální úrovni
Foto: VPM Cheb
Popisek: VPM Cheb

Pohybová aktivita příznivě ovlivňuje zdravotní stav a psychiku jedince, zvyšuje tělesnou zdatnost, slouží jako prostředek k výchově, vzdělávání a formování osobnosti i sociálních vazeb. Kromě toho sport představuje dynamické a rychle rostoucí hospodářské odvětví a může být vhodným nástrojem pro rozvoj, obnovu a zvýšení prestiže krajů i měst.

Důležitým úkolem na regionální i místní úrovni je snaha o pozitivní vnímání pohybové aktivity a zapojení co nejširšího okruhu veřejnosti do výkonnostního i rekreačního sportu. Významnou roli pro optimální rozvoj sportu sehrává systematická finanční podpora sportovních organizací z rozpočtu kraje, měst i obcí s maximálním důrazem na sport dětí a mládeže soutěžního i nesoutěžního charakteru. Svou nezastupitelnou úlohu má v dnešní době také sport vrcholový. Nejen, že je úroveň daného sportu divácky atraktivní, ale také je příkladem pro mladé sportovce, kteří se snaží dosáhnout podobných cílů.

Kromě podpory provozu a údržby stávajících sportovišť, je nutné investovat do výstavby moderních typů sportovních zařízení, jejichž počet je v kraji limitující nebo jsou svým charakterem úplně nedostupná. Samozřejmostí je obnova a odpovídající vybavení školních sportovních areálů, které mají významný vliv na vytváření pozitivního vztahu ke sportu již od dětství. Příležitostí pro Karlovarský kraj je lépe využít svého potenciálu v přirozeném přírodním prostředí a dále rozvíjet podmínky pro lyžařskou, pěší i vodní turistiku a budovat síť cyklostezek napříč regionem.

Město Cheb hraje v oblasti sportu významnou roli a je jedním z regionálních sportovních center v Karlovarském kraji. Má zpracovaný podrobný strategický plán rozvoje sportu a volnočasových aktivit, kdy postupně dochází k realizaci jednotlivých cílů a opatření. Od konce roku 2018 se podařilo zřídit webovou stránku a mobilní aplikaci „Sportuj v Chebu“, díky které má každý zájemce detailní přehled o sportovním dění ve městě. Na městském úřadě byla vytvořena pozice referenta pro oblast sportu a zesílena metodická podpora sportovních klubů. Od ledna 2021 převzala čtyři největší sportoviště nově vzniklá organizace Správa sportovišť města Chebu, která byla založena za účelem správy a provozu prozatím čtyř největších sportovišť (zimní stadion, plavecký bazén, sportovní areál Lokomotiva a sportovně rekreační areál Levý břeh Ohře – Krajinka). V současné době dokončujeme práci na novém systému podpory sportovních organizací, od kterého si slibujeme zvýšení transparentnosti a efektivity poskytovaných dotací.

A co nás v nejbližší době v Chebu čeká?

Dokončení a rozšíření sportovního areálu na levém břehu Ohře, kde dojde k úpravám atletického stadionu, nově zde bude vybudováno basketbalové hřiště, kurty na plážový volejbal a dočkáme se i nového atraktivního skateparku. Připravuje se realizace cyklostezky Cheb – Waldsassen i další etapa rekonstrukce sportovního areálu Lokomotiva.

Mgr. Markéta Mašková, předsedkyně sportovní komise a zastupitelka města Cheb

Zdroj: starostove-nezavisli.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…