Michalík (ČSSD): Novela zákona o stavebním spoření je pro nás nepřijatelná

07.06.2011 19:30

Projev na 19. schůzi PS PČR, dne 7. 6. 2011

Michalík (ČSSD): Novela zákona o stavebním spoření je pro nás nepřijatelná

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, jak už tady bylo řečeno, tato novela je reakcí na nález Ústavního soudu z letošního roku, kterým byla k 31.12.2011 zrušena obdobná vládní novela schválená vloni ve stavu legislativní nouze. Novela opětovně ve vztahu k zákonu o stavebním spoření snižuje výši státní podpory z 15 na 10 % uspořené částky při zachování maximálního limitu základu ve výši 20 000 korun. Opětovně je doplněna i technická změna, která se týká nastavení limitu pro další činnost stavebních spořitelen, kdy dochází k úpravě konstrukce těchto limitů.

Ve vztahu k zákonu o daních z příjmů novela opětovně ruší osvobození příjmů z úroků z vkladů ze stavebního spoření, a to včetně úroků ze státní podpory. Novela již naopak neobsahuje návrh na zavedení zvláštní srážkové daně ve výši 50 % na státní podporu stavebního spoření, neboť toto opatření bylo napadeno Ústavním soudem.

Jinak jak už tady řekl pan ministr, zdůvodněný text je prakticky totožný kromě dvou změn, a to jak vypadla ta srážková daň, a změnil se termín platnosti k 1. lednu 2012.

Takže tento stav, který byl vloni v legislativní nouzi, tehdy neprošel, nyní je projednáván znovu v řádném průběhu projednávání. Já se zároveň hlásím potom v rozpravě k vystoupení, které bude už jako moje osobní.

Vážení kolegové, kolegyně, tento zákon, jejichž tvorba těchto zákonů už tady byla loni častější a častá, je přesně příklad toho, jakým dnešní koalice přistupuje k řešení tzv. problému schodku v našich rozpočtech. Všichni víme, že schodek 1,5 bil. korun vznikl v oblastech bankovní sféry, úvěrové sféry, v oblasti záruk za převzetí nebo prodej bank, za předražené stavby ve stavebnictví nebo Ministerstva dopravy, za daňové úniky především u benzínu, nafty a olejů, za předražené zakázky na obraně. Čili vznikl v konkrétních úzkých prostorách, resortech, ale řešení tohoto manka, tohoto dluhu, pan ministr Kalousek rozprostřel na každého občana naší republiky. Poslal složenky našim babičkám: Zaplaťte za to, že Kožený, Pitr a spol. mají miliardy na účtech. Ale babičko, ty to budeš platit, protože takhle k tomu přistupuje tato vláda.

Stavební spoření je podobný případ, i když možná s jiným podtextem a s jiným zdůvodněním, ale každopádně řešíme tady úspory v řádu 1, 2, 3 mld., které mají zachránit rozpočet a schodek této republiky. Myslím si, že to je řešení, které je špatné, způsob, který je špatný. A my s tímto postupem samozřejmě nesouhlasíme a uděláme všechno pro to, aby buď nebyl přijat, nebo byl přijat v jiné podobě.

Z tohoto důvodu si myslím, že zákon tak, jak je předložen, je pro sociální demokraty nepřijatelný, a proto podávám návrh na zamítnutí tohoto zákona v prvním čtení.

Více:
Podpora stavebního spoření má být menší. Poslanci rozhodli

##PROFIL 207##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.