Občané ČR jsou diskriminováni za názory. Vyšel zásadní dokument

06.05.2024 9:45 | Monitoring

Strana Svobodných představila Chartu 24. Prohlášení kritizuje současný stav dodržování občanských práv v České republice a textově vychází z Charty 77. Nová charta Svobodných se zaměřuje na aspekty, jako je nedostatek svobody projevu a informací, diskriminace v různých oblastech, politický nátlak a nedostatek demokracie. Při příležitosti 20. výročí od vstupu České republiky do Evropské unie ji na Petříně přečetla ekonomka Markéta Šichtařová.

Občané ČR jsou diskriminováni za názory. Vyšel zásadní dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Při příležitosti 20. výročí od vstupu České republiky do Evropské unie byla na Petříně zveřejněna Charta 24, za níž stojí strana Svobodných. Úvodní slovo k ní dodala odborná mluvčí Svobodných pro oblast ekonomiky Markéta Šichtařová.

„Svoboda je důležitá stejně jako ekonomika, koneckonců máme svobody osobní i ekonomické. A čas od času v dějinách přicházejí období, kdy ty svobody jsou hodně ohrožené. Přicházejí období, kdy lidé mají pocit, že už se chtějí vyslovit k tomu, co se děje,“ uvedla ekonomka Šichtařová. Mezi tato období uvedla data 1968, 1989 ale hlavě 1977, kdy byla podepsána Charta 77.

Její text je dle Šichtařové nadčasový a univerzálně platný i dnes. „Bez ohledu na to, jestli stojíme vlevo nebo vpravo na politické části spektra, text původní Charty 77 má nadčasovou platnost,“ řekla Šichtařová.

„Dámy a pánové, právě teď přichází situace, kdy práva – lidská i ekonomická – jsou u nás opět porušována,“ uvedla Šichtařová a následně publiku přečetla text Charty 24, který obsahově vychází právě z Charty 77. Text je pozměněn pouze mírně a pouze natolik, aby konkrétně pojmenovával instituce a aktuální problémy Evropské unie a České republiky.

Charta 24 kritizuje současný stav dodržování občanských práv v České republice. V prohlášení je poukazováno na rozpor mezi ideály, na kterých byla Evropská unie založena, a současnou realitou, která podle nich omezuje občanské svobody a prosperitu. 

„Dvacetileté výročí vstupu naší země do EU nám ale s novou naléhavostí připomíná, kolik základních občanských práv platí v naší zemi už opět – bohužel – jen na papíře,“ stojí v prohlášení s názorným příkladem práva na svobodu projevu a informací, které by mělo být zaručováno 11 článkem hlavy II., dle Charty 24 se však jedná pouze o „zcela iluzorní právo“.

„Desítkám tisíc našich občanů je znemožňováno získávat objektivní, nezkreslené a úplné informace, stejně tak jako vyjadřovat se veřejně na sociálních sítích či v médiích jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objekty nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se,“ popisuje charta aktuální situaci v České republice. „Statisícům dalších občanů hrozí, že projeví-li své názory na aktuální společenskovědní témata, ztratí pracovní a jiné možnosti, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u soukromých korporací.“

Mezi další nedodržovaná práva v České republice pak dle prohlášení patří i právo na svobodu podnikání, kdy je zdůrazněno, že chování bank a pojišťoven je v rozporu s právem na svobodu podnikání tím, že odmítají poskytovat finanční služby určitým společnostem z politických důvodů.

V rozporu s článkem 21 hlavy III., který zakazuje jakoukoliv diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, politických nebo jakýchkoli jiných názorech nebo příslušnosti k národnostní menšině, je pak dle Svobodných „obsazování pracovních míst na základě kvót odvolávajících se na příslušnost k daným skupinám“.

Na nedostatku léků v Evropské unii se pak projevuje, že i svoboda pohybu kapitálu je v Evropské unii pouze zdánlivá.

Ohrožena je v České republice i svoboda veřejného projevu, kdy dle charty Svobodných centrální řízení veřejnoprávních médií omezuje možnost veřejné kritiky a zveřejňování názorů odlišných od oficiální ideologie. „V předních společenských tématech často spojených s enormními veřejnými výdaji ze státních rozpočtů členských zemí EU je vyloučena otevřená diskuse. Mnoho vědeckých a akademických pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že legálně zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které současná politická moc odsuzuje,“ popisuje dění v Česku Charta 24.

Charta 24 také odkazuje na pandemii COVIDU-19, během něhož se v rozporu se článkem 8 hlavy II. zaručujícím právo na ochranu osobních údajů, chovala většina členských států Evropské unie. „Jednání naší vlády minulé i současné během pandemie bylo nejen v rozporu s původními hodnotami EU, ale i v rozporu s naší vlastní ústavou. Nepojmenovat zločin znamená legalizovat jeho opakování!“

V neposlední řadě text upozorňuje na systematické omezování svobodného hlasování. „Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám Evropské unie. Nové zákony a ideologie jsou často prosazovány politicky aktivními a nikým nevolenými neziskovými organizacemi financovanými z veřejných peněz, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, zájmových i všech ostatních společenských organizací, politických stran, podniků, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení,“ je uvedeno v chartě.

Charta 24 jasně sděluje, že „souhlas s přijetím jakýchkoliv závazků musí být informovaný“ a měla by jim předcházet vyvážená diskuse. Za pokus o vytěsnění odborné diskuse pak označují snahu „vládnoucích elit protlačit navzdory převládající vůli lidu a závěrům ekonomických analýz přijetí společné evropské měny euro“.

„CHARTA 24 je volné, neformální a otevřené provolání lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování přirozených lidských práv v naší zemi i ve světě,“ představili Svobodní novou iniciativu.

Aktuálně již prohlášení podepsalo přes 1 200 lidí. K prvním signatářům patří právě Markéta Šichtařová a předseda strany Svobodných Libor Vodráček, který je též lídrem kandidátky Svobodných do eurovoleb.

Celý text Charty 24 k přečtení zde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Děkuji iniciátorům Charty 24 !!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekapitánkorkorán , 06.05.2024 11:23:03
Text stoprocentně vystihuje situaci v oblasti lidských práv v ČR !! Ta je opravdu tristní !! Chartu 24, jejíž text přečetla jedna z iniciátorů, paní Šichtařová a je snadno dohledatelný, jsem před pár minutami podepsal !

|  10 |  1

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…