Ministr Baxa: Po dvou letech se státní hrady a zámky otvírají bez omezení

03.04.2022 16:21 | Tisková zpráva

Ministr kultury zahájil novou návštěvnickou sezonu památek

Ministr Baxa: Po dvou letech se státní hrady a zámky otvírají bez omezení
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Martin Baxa (SPOLU)

Ministr kultury Martin Baxa společně s generální ředitelkou Národního památkového ústavu Naďou Goryczkovou a zástupci Plzeňského kraje slavnostně otevřel obnovené západní křídlo předzámčí státního zámku Červené Poříčí s výstavou věnovanou šlechtickým dětem. Zároveň tak společně zahájili hlavní návštěvnickou sezonu.

„Dnes zde slavnostní vernisáží výstavy „Děti ze zlaté kolébky“ nejenom otevíráme výstavu samotnou, ale také další kapitolu bohaté historie Státního zámku Červené Poříčí, jehož počátek nalézáme hluboko ve 14. století. Po pohnutém 20. století ho v jeho závěru převzal Národní památkový ústav, který zámek postupně opravuje a otevírá veřejnosti. A nejširší veřejnosti je určena také dnes zahájená výstava se svými doprovodnými akcemi; jak žily šlechtické děti a celé rodiny v 19. století? Zpřístupněním prostor, ve kterých se výstava nachází, však práce nekončí. Už nyní se těšíme na blízkou obnovu a zpřístupnění glorietu, barokní oranžerie a drobných staveb v zahradě,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Dotace Ministerstva kultury ČR činila 30,3 mil. Kč. Objekt byl staticky zajištěn, fasády získaly podobu z 2. poloviny 19. století včetně vstupního portálu s barokní kamenosochařskou výzdobou a průjezdu. Rekonstrukcí prošlo patnáct místností v prvním patře, které budou sloužit výstavním a depozitárním účelům. Obnovena byla i ohradní zeď lemující příjezdovou cestu k areálu, včetně kopie kované brány.

„Jsem potěšena, že jsme po třech letech dokončili další z mnoha obnov podpořených dotací Ministerstva kultury České republiky a že si návštěvníci budou moci prohlédnout západní křídlo předzámčí spolu s novou expozicí zároveň se zahájením hlavní návštěvnické sezony,“ řekla Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Výstava nazvaná Děti ze zlaté kolébky s podtitulem Narození, křest a rané dětství ve šlechtickém prostředí „dlouhého 19. století.“ Přináší atraktivní téma, které popularizační formou osloví zejména rodiny s dětmi a svým tématem zapadá do konceptu výstav roku 2022 na téma „Šlechtické slavnosti a zábavy.“

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Historie zámku Červené Poříčí sahá do roku 1318. Svou podobu tzv. saské renesance získal v roce 1611, o sto let později připadl císařským Habsburkům, v jejichž držení byl až do roku 1918. Tehdy jej nově vzniklé Československo konfiskovalo, v roce 1948 se stal majetkem Státních lesů. Národní památkový ústav zámek převzal v roce 1998 a od té doby se postupně opravuje.

Dále ministr kultury navštívil Švihov, vodní hrad z konce 15. století. Hrad byl postupně ve vlastnictví rodu Rýzmberků a Černínů, po druhé světové válce převzala správu nad ním Národní kulturní komise a dnes je ve správě Národního památkového ústavu.

„Na hrad Švihov se vydáváme v okamžiku, kdy začíná hlavní návštěvnická sezona. Po dvou letech se státní hrady a zámky otevírají bez omezení a těší se na své návštěvníky. Srdečně zvu všechny nejenom k návštěvě Švihova, ale dalších památek, které pro hlavní návštěvnickou sezonu připravily řadu novinek a nabitý program,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Švihov nabízí prohlídkové okruhy Hrad, Kuchyně, Věž a individuální okruh Popelka, prohlídkovou trasu bez bariér a jeho bezprostředním okolí je oblíbeným cílem výletů.

Ministr kultury navštívil také Přeštice s dominantou kostela Nanebevzetí Panny Marie. Barokní chrám byl postaven v letech 1750 – 1775 podle návrhu a zčásti pod vedením předního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Před několika měsíci zde byla zahájena rekonstrukce, která by měla skončit v roce 2023.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.