Ministr Lipavský: Naším záměrem je hledat společné oblasti spolupráce s Velkou Británií

29.05.2022 9:15 | Tisková zpráva

K budoucí strategické zahraničně-politické a bezpečnostní spolupráci se přihlásili šéfové diplomacií Česka a Velké Británie. Memorandum, tzv. Statement of Intent, podepsali 27. května 2022 během návštěvy britské ministryně v Praze.

Ministr Lipavský: Naším záměrem je hledat společné oblasti spolupráce s Velkou Británií
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Jan Lipavský a Liz Truss se také zúčastnili vzpomínky 80. výročí operace Anthropoid, kde si připomněli tehdejší spolupráci Čechů a Britů.

„Naším záměrem je hledat společné oblasti spolupráce, jako jsou postoj vůči Rusku, Číně, bezpečnostní otázky, rozšiřování NATO a lidská práva,“ řekl ministr Jan Lipavský. „Velkou pozornost jsme věnovali sankcím proti Rusku a jejich koordinaci mezi Evropskou unií a Velkou Británií,“ doplnil.

První návštěva ministryně Truss v Praze je projevem nadstandardních vztahů mezi oběma zeměmi. Česko řadí Spojené království mezi tzv. like-minded countries a mezi nejbližší alianční spojence. Jednání ministrů bylo zaměřeno na další rozvoj bilaterálních vztahů. Shodli se na rozšíření spolupráce v oblasti bilaterálního obchodu, investic, vědy i výzkumu.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45153 lidí

Ministři projednali řadu aktuálních zahraničně-politických témat, aktuální stav vztahů mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím, situaci v Indopacifiku nebo na západním Balkáně. Shodli se, že nehledě na válku na Ukrajině musí zůstat západní Balkán v centru pozornosti společného úsilí o stabilitu regionu.

Ministr Lipavský a ministryně Truss potvrdili, že Česká republika a Spojené království budou i nadále úzce spolupracovat při poskytování všestranné podpory a pomoci Ukrajině včetně posilování její obranyschopnosti. Obě diplomacie budou také koordinovat posilování sankcí a dalších opatření směřujících k odvrácení ruského agresivního chování, potrestání ruských válečných zločinů a obnovení územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

6:16 Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.