Ministr Lipavský: Po dvou letech útlumu se vrací čeští i zahraniční turisté k cestování

23.05.2022 20:33 | Tisková zpráva

Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek se setkal se zástupci resortů, státních agentur, asociací a svazů. Cílem byla výměna poznatků o probíhajících, plánovaných či třeba jen zvažovaných aktivitách a projektech v oblasti konzulární ochrany občanů České republiky v zahraničí a vízové politiky.

Ministr Lipavský: Po dvou letech útlumu se vrací čeští i zahraniční turisté k cestování
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Po dvouleté přestávce cestovní kanceláře očekávají enormní zájem českých občanů o cestování. „Jsem rád, že se po dvou letech turistického útlumu vrací čeští i zahraniční turisté k cestování. Ministerstvo zahraničních věcí i naše zastupitelské úřady budou dělat maximum pro to, abychom zajistili plnou konzulární podporu,“ řekl ministr Lipavský.

Cestování do zahraničí s sebou přináší i rizika a komplikace, do jejichž řešení jsou většinou zapojeny jak naše zastupitelské úřady v zahraničí, tak naši partneři z dalších resortů a řad asociací či svazů. Právě tato schůzka by měla najít další cesty pro zkvalitnění vzájemné spolupráce, která je v mnoha ohledech velmi kvalitní a profesionální.

„Jako tradičně se začátkem letní sezóny zřizujeme čtyři konzulární jednatelství. V chorvatské Rijece, Splitu a v bulharském Burgasu a španělské Barceloně. To by mělo občanům ulehčit cestování a řešení případných problémů, které v těchto populárních destinacích můžou nastat,“ uvedl náměstek Smolek.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Dále informoval o informačním centru, kde se občané mohou před cestou informovat na podmínky v místě destinace, které zahájilo činnost na počátku kovidové epidemie a od té doby neustále rozvíjí svou činnost. Aktuální podmínky v zahraničí jsou také dostupné na webu MZV ČR a příslušných zastupitelských úřadech.

Prezident Asociace českých cestovních kanceláři a agentur, Roman Škrabánek upozornil na nejčastější incidenty českých cestovatelů. Uvedl, že „situace se po covidové pauze stabilizovala a Češi opět začínají mít zájem o cestování. Je ale třeba je stále upozorňovat na to, že je třeba respektovat místní kulturní zvyklosti a předcházet tak zbytečným problémům.“

Ve vízové agendě došlo k obnovení činnosti vízových úseků zastupitelských úřadů. Od 9. dubna, kdy Ministerstvo zdravotnictví zrušilo Ochranné opatření, mohou cizí státní příslušníci do ČR vstupovat neomezeně. Vzhledem k současné situaci na Ukrajině a neudělování víz občanům Ruska a Běloruska a s přetrvávající izolací Číny v důsledku COVIDu nelze nicméně očekávat, že se statistiky krátkodobých víz letos vrátí do původních počtů. MZV ČR se ale bude snažit, aby naše zastupitelské úřady v jiných zemích zpracovávaly maximální počty žádostí.

V destinacích s vysokou poptávkou po schengenských vízech se i nadále využívá tzv. outsourcing, kdy vízové centrum žádosti přijímá a postupuje zastupitelskému úřadu ke zpracování a rozhodnutí. To šetří administrativní zátěž a současně rozšiřuje síť míst pro podání žádostí, což je užitečné hlavně ve velkých zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.