Ministr Metnar: Úcta k životu by měla být vždy hlavní hodnotou, kterou se řídíme

07.08.2021 17:27

Před 77 lety, 6. srpna 1944, bylo v Životicích na Havířovsku nacisty zastřeleno 36 mužů. Němci se mstili za smrt tří příslušníků gestapa, kteří zahynuli v přestřelce s partyzány. Vyvraždění nevinných obyvatel tak připomíná stejné bezpráví a krveprolití, jaké předtím zažili obyvatelé Lidic a Ležáků. Památku obětí dnes uctil také ministr obrany Lubomír Metnar.

Ministr Metnar: Úcta k životu by měla být vždy hlavní hodnotou, kterou se řídíme
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Příčinou tragédie byla přestřelka mezi partyzány a gestapem 4. srpna 1944 v životické hospodě. Zabiti byli tři příslušníci gestapa, jeden partyzán a hostinský. O dva dny později byla obec obklíčena, zastřeleni byli všichni muži, kteří neprokázali německou státní příslušnost. Dohromady bylo zavražděno 36 lidí ze Životic, Horní a Dolní Suché a Horního Těrlicka. Jednalo se o 28 Poláků a osm Čechů.

Po skončení války byla těla obětí exhumována a převezena do Životic, kde byla pohřbena do společné hrobky. V roce 1949 byl na tomto místě slavnostně odhalen památník, jehož autorem byl akademický sochař a malíř František Šwider z Karviné. Právě zde se v sobotu 7. srpna sešly desítky hostů včetně pozůstalých po obětech, zástupců dotčených obcí, zájmových organizací a veřejnosti.

„V Životicích zahynuli nevinní lidé – byli popraveni bez soudu, obhajoby a bez slitování, před zraky svých příbuzných,“ připomněl v projevu ministr obrany Lubomír Metnar. Dnešní den je podle jeho slov věnován nejen obětem tragédie, ale i jejich nejbližším příbuzným, kteří se museli vypořádat se ztrátou blízkých. „Pro nás ostatní je tento smutný příběh varováním, aby k podobným válečným zločinům už nedocházelo. Úcta k životu by měla být vždy tou hlavní hodnotou, kterou se řídíme,“ zdůraznil ministr Metnar.

Během pietního shromáždění bylo jako symbol za všechny padlé vypuštěno 36 holubů a přečtena jména všech obětí, držena byla minuta ticha za padlé a položeny věnce a kytice k památníku. Na závěr zazněla duchovní promluva spojená s modlitbou a pietní akt uzavřely státní hymny Polska a České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…