Ministr Rakušan: Vytíženost hlavních měst, metropolí, center bude a je vždycky největší

31.05.2022 23:01

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. května 2022 k vládnímu návrhu zákona o dalších opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

Ministr Rakušan: Vytíženost hlavních měst, metropolí, center bude a je vždycky největší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Já už jsem to chtěl nechat na závěrečné slovo, nechtěl jsem už ani vyvolávat smršť faktických poznámek. Tak já jenom odpovím panu kolegovi Nacherovi, aby to bylo solidní, že i na něj reaguji.

Samozřejmě že my jsme nechávali prověřit různé metody té motivace, která se zdá být nepřípustná. Byť by z logiky věci byla nejúčinnější ta - a to nás upozorňoval i pan hejtman Schiller správně dopředu, že pravděpodobně nepřípustná bude, legislativní skupina tak pravila, to znamená, že bychom výši sociální dávky v Praze dávali třeba nižší než v jiných regionech, abychom motivovali. Nicméně to bohužel je nepřípustné a názor legislativců je celkem jednoznačný.

Potom je to samozřejmě informační kampaň, která bude vycházet z reálných čísel toho, jaká je dostupnost školních kapacit v Praze. Tady se určitě ten problém ukáže. A samozřejmě s těmi lidmi hned na základě toho hovořit, ukazovat jim, kde ty možnosti v těch krajích jsou apod., stejně tak jako mít připraven přesně ten podklad v rámci toho dashboardu, který se připravuje, který vám rozklíčuje ty jednotlivé kapacity v jednotlivých krajích. Potom se lépe samozřejmě adresně motivuje pro ty lidi, pro které by ta kapacita v Praze nebyla. Je iluzorní si myslet, že to budou vysoké tisíce, že bychom se dostali na nějakých osm tisíc lidí, které někam přesuneme z Prahy. Můj odhad je, že bychom se mohli dostat k nějakým třeba třem tisícům, ale skutečně říkám, teď je to odhad. I to by Praze ulevilo. Ale stejně tak je iluzorní se domnívat, že to rozložení po České republice někdy bude nějakým způsobem zcela rovnoměrné. My budeme mít připraven ten kapacitní model tak, aby co nejlépe odpovídal, budeme se snažit o tu pozitivní motivaci. Máme určitý systém i toho, jakým způsobem ty informace k lidem posílat, připravuje se i nějaké konkrétní IT řešení, které by mohlo pomoci v nějaké informační platformě apod. To všechno by pomoci mohlo. Na druhou stranu nemysleme si, že to bude samospásné. I ta zahraniční zkušenost hovoří o tom, že ta vytíženost hlavních měst, metropolí, center bude a je vždycky největší, a je to i v rámci jednotlivých krajů. I pokud se podíváme příkladově na Jihočeský kraj, už jsem to tady uváděl, tak prostě ta koncentrace u Českých Budějovic vždycky bude vyšší než u jakýchkoli menších center v jednotlivých krajích. Ale uděláme maximum pro to, aby se Praze ulevilo. Takto já s panem primátorem opakovaně mluvím.

Další nějaké výroky teď nebudu už komentovat. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.