Ministryně Černochová: Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem

22.01.2022 20:26 | Tisková zpráva

Ministryně obrany Jana Černochová a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský vydali společné prohlášení k aktuálnímu dění kolem Ukrajiny. Reagovali na eskalaci situace, která oba ministry znepokojuje.

Ministryně Černochová: Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Ministryně obrany potvrdila již dříve avizovanou informaci, že po dohodě s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou, předloží příští středu vládě návrh na pomoc Ukrajině, konkrétně formou daru munice – dělostřeleckých granátů. Podporu Ukrajině, která je oficiální partnerskou zemí NATO a se kterou Česká republika dlouhodobě rozvíjí obrannou spolupráci, ministryně obrany vyjadřuje opakovaně.

„Všichni věříme v mírové řešení, věříme, že bilaterální jednání, která aktuálně probíhají, budou mít šťastný konec,“ prohlásila ministryně. Dodala, že NATO je silnou aliancí a všechny alianční země budou pokračovat v materiální pomoci. Podle ministryně v tuto chvíli není ze strany Ukrajiny žádný požadavek na personální pomoc.

Ministr zahraničí Lipavský zdůraznil potřebu pokračování ve vyjednávání, přestože se odehrává pod tlakem Ruské federace. Naše pozice je podle něho pevná a neměnná: „Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje v případě útoku na Ukrajinu. I když takové vyústění situace si nikdo nepřeje. Jsme rovněž připraveni podpořit případné sankce vůči Ruské federaci,“ konstatoval.

Ministryně Černochová minulý týden po jednání Rady NATO – Rusko uvedla, že Česká republika situaci dlouhodobě sleduje a veškeré kroky koordinuje se spojenci a partnery: „Věřím, že diplomatická jednání povedou k deeskalaci současné situace na hranicích Ukrajiny. Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem,“ sdělila s tím, že spojenci musejí být připraveni na všechny možnosti včetně ozbrojeného konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…