Nekovář (Úsvit): Peníze u hasičů a státních zaměstnanců

12.06.2014 12:36

V době vlády premiéra Petra Nečase, ministra financí Miroslava Kalouska, ministra vnitra Radka Johna, v roce 2010, bylo rozhodnuto o plošném snížení platů zaměstnancům státu o deset procent.

Nekovář (Úsvit): Peníze u hasičů a státních zaměstnanců
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hasič Jiří Nekovář (vlevo), kandidát Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury do Evropského parlamentu

Byly to peníze z celkových objemů určených na platy. Aby vše bylo ,,podle práva“, bylo 4. Srpna 2010 přijaté programové prohlášení Vlády České republiky. Podíváme li se do tohoto programového prohlášení,  přečteme si v první části v bodu 3. ,,Další tři roky se objem mzdových prostředků nezvýší, tím bude vytvořen tlak na růst efektivity státní správy“.  Kdyby nešlo o vážnou věc, mohlo by se zdát, že jde o velkou legraci k zasmání. Ale schází nám jedno velmi důležité sdělení, se vztahem k budoucnu. Až  na tom bude společnost lépe, budou platy vráceny zpět na původní výši. Byl to jasný signál o ukončení komunikace, dialogu se sociálními partnery. Jednání  tripartity byla následně jen předstírána. Odbory se snažily jednat s opozicí, s členy stínové vlády, ale nebylo to nic platné.

Došlo k prudkému zhoršení  životní  úrovně, všech státních zaměstnanců.  Každý člověk má nastaveny své splátky a účet na nějakou výši, kterou mu umožňuje jeho příjem.  Deset procent po tři roky, je nutné připočítat valorizaci. Ale skutečnost byla úplně jiná. Konkrétně u hasičů, kterým se od základního platu odvíjejí další příplatky a složky platu, došlo ve finále ke snížení příjmu o 18 procent. To je ze sto korun 18Kč, z jednoho tisíce 180Kč a z deseti tisíc 1800Kč a z dvaceti tisíc korun už 3600Kč. To musíme vynásobit 12 měsíci a jsme u poslední zmíněné hodnoty na částce 43200Kč za rok. Důvěra vlády prudce klesá a státní zaměstnanec určitě na výkonu práce nepřidá. Za tři roky 129600Kč. Část požadavků státních zaměstnanců, tak jak je předložily odbory, bylo akceptováno a staly se  součástí  koaliční smlouvy. Prezident  republiky  podepsal  zákon o rozpočtu na rok 2014. Tím došlo k schválení nárustu  platů státních zaměstnanců o 2%.  Občané vnímají z médií přidání jako zvýšení platů. Jde o vrácení pouhých 2% z 18%. Až dojde k dorovnání patů o zmíněných 18%. Můžeme u bezpečnostních sborů, hovořit o zvýšení platů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce