Nekovář (Úsvit): Peníze u hasičů a státních zaměstnanců

12.06.2014 12:36

V době vlády premiéra Petra Nečase, ministra financí Miroslava Kalouska, ministra vnitra Radka Johna, v roce 2010, bylo rozhodnuto o plošném snížení platů zaměstnancům státu o deset procent.

Nekovář (Úsvit): Peníze u hasičů a státních zaměstnanců
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hasič Jiří Nekovář (vlevo), kandidát Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury do Evropského parlamentu

Byly to peníze z celkových objemů určených na platy. Aby vše bylo ,,podle práva“, bylo 4. Srpna 2010 přijaté programové prohlášení Vlády České republiky. Podíváme li se do tohoto programového prohlášení,  přečteme si v první části v bodu 3. ,,Další tři roky se objem mzdových prostředků nezvýší, tím bude vytvořen tlak na růst efektivity státní správy“.  Kdyby nešlo o vážnou věc, mohlo by se zdát, že jde o velkou legraci k zasmání. Ale schází nám jedno velmi důležité sdělení, se vztahem k budoucnu. Až  na tom bude společnost lépe, budou platy vráceny zpět na původní výši. Byl to jasný signál o ukončení komunikace, dialogu se sociálními partnery. Jednání  tripartity byla následně jen předstírána. Odbory se snažily jednat s opozicí, s členy stínové vlády, ale nebylo to nic platné.

Došlo k prudkému zhoršení  životní  úrovně, všech státních zaměstnanců.  Každý člověk má nastaveny své splátky a účet na nějakou výši, kterou mu umožňuje jeho příjem.  Deset procent po tři roky, je nutné připočítat valorizaci. Ale skutečnost byla úplně jiná. Konkrétně u hasičů, kterým se od základního platu odvíjejí další příplatky a složky platu, došlo ve finále ke snížení příjmu o 18 procent. To je ze sto korun 18Kč, z jednoho tisíce 180Kč a z deseti tisíc 1800Kč a z dvaceti tisíc korun už 3600Kč. To musíme vynásobit 12 měsíci a jsme u poslední zmíněné hodnoty na částce 43200Kč za rok. Důvěra vlády prudce klesá a státní zaměstnanec určitě na výkonu práce nepřidá. Za tři roky 129600Kč. Část požadavků státních zaměstnanců, tak jak je předložily odbory, bylo akceptováno a staly se  součástí  koaliční smlouvy. Prezident  republiky  podepsal  zákon o rozpočtu na rok 2014. Tím došlo k schválení nárustu  platů státních zaměstnanců o 2%.  Občané vnímají z médií přidání jako zvýšení platů. Jde o vrácení pouhých 2% z 18%. Až dojde k dorovnání patů o zmíněných 18%. Můžeme u bezpečnostních sborů, hovořit o zvýšení platů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…