Nová poštovní známka připomene listopadové události z let 1939 a 1989

06.11.2014 12:50

Předseda vlády Bohuslav Sobotka spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem a generálním ředitelem České pošty Martinem Elkánem dnes představili příležitostnou poštovní známku vydanou k 75. výročí listopadu 1939 a k 25. výročí sametové revoluce.

Nová poštovní známka připomene listopadové události z let 1939 a 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka považuje vydání poštovní známky za jednu z důležitých akcí, která nám všem dává možnost si toto významné historické výročí připomenout a zároveň jej uctít.

„Obrana demokracie je trvalým úkolem pro nás všechny – patří k tomu, aby co možná nejvíc lidí vědělo, jak fungují politické struktury, jak a proč se liší programy různých stran, ale také to, že politická práva, která jsme získali, jsou nutnou podmínkou pro to, aby o podobě společnosti mohli diskutovat různé společenské skupiny a proudy, a je dobře, že s Listopadem 1989 se tento legitimní střet do naší republiky vrátil,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Pro ministra vnitra Milana Chovance jsou listopadové dny let 1939 a 1989 důkazem, že lidé vždy chtěli a stále chtějí svobodu a jsou za ní ochotni bojovat.

„Na chvíle, kdy občané i přes hrozbu vězení nebo dokonce ohrožení života aktivně vystoupili na obranu demokracie, bychom neměli zapomínat. Atmosféru listopadových dní před pětadvaceti lety, kdy všechny generace včetně mé chtěli získat právo rozhodovat o svých životech, mám ještě v živé paměti. Nesmíme proto zklamat důvěru, kterou nám jako demokratickým politikům lidé dali ve svobodných volbách. Máme povinnost jednat tak, aby se za nás spoluobčané nestyděli,“ uvedl Milan Chovanec s tím, že vydání speciální známky k 17. listopadu pěkným aktem, jak tuto vzpomínku dostav mezi co největší množství občanů.

„Události listopadu roku 1939 a 1989 vnímám jako zásadní dny boje za svobodu v dějinách naší země. Ačkoli uzavření vysokých škol a vraždy studentů znám jen z historie, o to více si uvědomuji, jak důležité okolnosti to tehdy byly pro cítění obyvatel naší republiky. V roce 1989 jsem již byl ve věku, kdy jsem naplno vnímal dopad listopadových událostí a uvědomoval si nově nabytou svobodu. Jsem proto velice rád, že i Česká pošta může přispět k oslavám 25. výročí sametové revoluce novou známkou, která je takovým malým symbolickým připomenutím tohoto významného dne,“ říká generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Příležitostná poštovní známka k 17. listopadu 1939 a 1989

Autorem výtvarného návrhu emise je akademický malíř a grafik Jan Kavan, autorem rytiny obálky prvního dne je grafik a rytec Václav Fajt.

Ke známce je vydána obálka prvního dne vydání a příležitostné razítko. Na obálce jsou vyobrazeni policisté se štíty a růže, obraz sice odkazuje k událostem na Národní třídě, ale v symbolické rovině konfrontuje násilí a lásku. Obálka je tištěna ocelotiskem z plochy v barvě modrošedé. Na razítku jsou kusy ostnatého drátu znázorňující nesvobodu a revoltu proti ní a text: Praha, 5. 11. 2014.

Známka má katalogové číslo od 827 a platnost od 5. listopadu 2014 do odvolání. Příležitostná poštovní známka k listopadovým výročím vyšla v minulosti pouze dvakrát. A to v roce 1989 poštovní známka v hodnotě jedné koruny s portrétem Jana Opletala podle návrhu a rytiny Josefa Herčíka.

Druhá známka v hodnotě 14 Kč na téma 17. listopadu ze 4. listopadu 2009 je od akademického malíře a grafika Ivana Štroufa. Autorem rytiny obálky prvního dne je Jaroslav Tvrdoň. Známka je stále platná a Česká pošta ji má stále k dispozici v objemu cca 200 tisíc kusů.

V roce 2014 bylo vydáno podle emisního plánu celkem 28 příležitostných poštovních známek. Například u příležitosti Zimní olympiády v Soči, při výročí 150 let českého hasičstva, nebo jako připomenutí obětí 1. světové války. Dalších osm poštovních známek bylo vydáno jako výplatních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…