Datum a místo. Rakušan dostal „předvolání“ kvůli výstupu na 17. listopadu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
28.11.2023 4:40 | Zprávy

„Já svoje hejtry opakovaně zvu, ať si to se mnou přijdou vyříkat osobně,“ tweetoval nedávno Vít Rakušan. Teď jej k podobnému setkání vyzvala trestně stíhaná učitelka Martina Bednářová. Jde o Rakušanova slova ze 17. listopadu, která vnímá jako urážku. Nabídla i místo a čas setkání. ParlamentníListy.cz se po přijetí výzvy ptaly na ministerstvu i ve STAN, reakci jsme ale nezískali.

Datum a místo. Rakušan dostal „předvolání“ kvůli výstupu na 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„To, že tu lidé jsou a pokřikují na mě různé věci, vyjadřují své názory a nic se jim nestane, tak je nejlepším důkazem toho, že 17. listopad naplnil to, co jsme chtěli – svobodu, svobodně mluvit, nadávat politikům, cestovat,“ uvedl o listopadovém výročí na Národní třídě do kamer a diktafonů ministr vnitra Vít Rakušan.

„Pane Rakušane, vyzývám vás, přijďte mi to říct do očí,“ vzkazuje mu v otevřeném dopise bývalá učitelka Martina Bednářová, trestně stíhaná za verbální trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Toho se podle státního zástupce Richarda Petráska měla dopustit tím, že se během výkladu v hodině českého jazyka snažila omlouvat válečné zločiny Ruské federace na Ukrajině. Žádal pro ni podmíněné vězení a pětiletý zákaz jakékoliv práce s dětmi.

Učitelka u soudu i jinde vysvětlovala, že v osmé třídě právě probírala mediální gramotnost a chtěla žákům předestřít, jak píší média z jedné a druhé strany. Téma války na Ukrajině bylo v té době velmi aktuální (hodina měla probíhat 5. dubna 2022) a jako vhodné jej prý doporučovala i metodika ministerstva školství.

Metodický pokyn z ministerstva školství měl podle učitelky znít: „Podělte se s žáky o své názory a pocity ohledně konfliktu na Ukrajině a vyvarujte se škodlivých stereotypů a generalizací, ‚ať už jsou naše pocity ohledně Ruska a Putina jakékoliv‘.“

Z hodiny se však dostala ven nahrávka, která se následně dostala k redaktorce webu Seznam Zprávy Kristýně Cirokové. Ta informace zveřejnila ve svém pořadu Terén. Nahrávka měla mít asi osmnáct minut a v jejím průběhu měly od učitelky zaznít výroky:

„Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje.“

„ČT1 patří do skupiny médií, které jsou vázány na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný.“

Její výroky odsoudil Bohumil Kartous, mluvčí Českých elfů, který uvedl, že učitelka je podle něj zjevně hluboce přesvědčena o důvěryhodnosti dezinformačních zdrojů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan je nejhorší zrůda ve vládě!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 28.11.2023 10:42:54

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…