Okamura: Dnes sněmovna projedná dva zákony hnutí Úsvit na podporu podnikatelů a živnostníků

11.02.2014 12:25

Poslanecká sněmovna bude v dnes v 1.čtení projednávat DVĚ důležité novely hnutí Úsvit, které mohou opravdu usnadnit podnikání. Vzhledem k tomu, že všechny parlamentní politické strany před volbami slibovaly podnikatelům a živnostníkům pomoc, tak dnes uvidíme, jak tato pomoc vypadá v praxi.

Okamura: Dnes sněmovna projedná dva zákony hnutí Úsvit na podporu podnikatelů a živnostníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura v rozhovoru s poslancem Davidem Kádnerem

Úsvit právě proto, že drží své slovo, předložil dvě novely zákona o DPH, nebo-li platba DPH až po proplacení faktury a zrušení tzv. institutu nespolehlivého plátce. Dnes se zákony budou projednávat v prvním čtení.

Cílem první novely je odlehčit naším malým a středním podnikatelům, živnostníkům. Toto prorůstové opatření zavádí do našeho právního řádu hotovostní účetnictví, přičemž má umožnit platbu DPH až po proplacení faktury. Tím ve výsledku dojde k ozdravení malých a středních podniků, včetně živnostníků, následně dojde ke snížení nezaměstnanosti a zvýšení konkurenceschopnosti a oživení ekonomiky ČR. Zákon má umožnit platbu DPH až po proplacení faktury. Nemalou částí z této skupiny jsou právě živnostníci, tedy více než 250 000 plátců DPH.

Opravit dosavadní legislativně dané bezpráví je logické a je spíše záhadou, proč se dosavadní politici dodnes takové úpravě bránili. Je přece v našem vlastním zájmu, aby v této zemi bylo výhodné podnikat a platit daně, je přece správně, když společně vybudujeme právní řád, který bude spravedlivý a nad kterým nezůstane naším daňovým plátcům rozum stát. Tito lidé, poctiví čeští malí a střední podnikatelé a živnostníci, jsou největšími oběťmi dosavadní právní úpravy. A právě tito lidé jsou také naší největší naději na nový ekonomický růst, na celkové hospodářské oživení a na vytváření nových pracovních míst.

Druhou novelou je pak novela zákona, která ruší zákonné ručení za odvod daně z přidané hodnoty příjemcem plnění od nespolehlivého plátce.  Opět to bylo hnutí Úsvit přímé demokracie, které deklarovalo již před volbami, že chtít po občanech či firmách, aby zodpovídali za to, zda jejich obchodní partner platí, či neplatí daně, je naprostý nesmysl. Pokud stát chce, aby neplatiči daní nepodnikali, ať jim zruší firmy, ať je sankcionuje, ale nemůžeme přece převádět povinnosti státu na poctivé podnikatele. Proč v tomto boji mezi firmami-neplatiči a státem má trpět třetí strana, proč má nést úbytky podnikatel, který se sám ničeho špatného nedopustil?Tím spíše, že v reálném pracovním procesu podnikatel nemá šanci bezpečně a v reálném čase zjišťovat aktuální platební morálku svých obchodních partnerů. Jak neustále opakujeme, některé obchody probíhají v delším horizontu a ze solidní firmy se často přes noc i díky druhotné platební neschopnosti může kdykoli stát neplatič.

Uvolněme proto podnikatelům a živnostníkům legislativní zábrany a dovolme jim, aby svoji práci mohli efektivněji pozvednout naši ekonomiku z červených čísel, aby se nedostávali vinou těch nepoctivých do druhotné platební neschopnosti a aby mohli vytvářet nová pracovní místa. Navíc, v současné době rekordní nezaměstnanosti je potřeba podmínky pro podnikání bez zbytečných byrokratických překážek tak, aby byli občané motivovaní se sebezaměstnat. Splňme tak své předvolební sliby.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …