Okamura (SPD): Evropská unie odmítá ponížit přebujelý aparát

26.12.2020 20:59

Komentář na facebookovém profilu k dohodě Velké Británie a EU

Okamura (SPD): Evropská unie odmítá ponížit přebujelý aparát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Ve čtvrtek došlo k dohodě o pobrexitových vztazích mezi Británií a EU. Británie po Brexitu tahala za delší konec a byla vůči EU ve výhodnější pozici, proto se nebránila ani tzv. tvrdému Brexitu, tedy odchodu bez dohody. Naopak země EU by se dostaly do problémů, například Francie, Německo, Belgie, Holandsko a další by bez dohody s Británií utrpěly velké ekonomické ztráty a například jen v Německu je na obchodu s Británií závislých půl milionu pracovních míst, takže si dohodou s Británií v prvé řadě oddechla alespoň na chvíli EU, a plně se ukázalo, že odchod z EU je pro Británii výhodný a Británie posílila.

Nějaká dohoda se tedy dala čekat, protože nedohoda by silně poškodila především západoevropské firmy a spotřebitele. Evropskou unií původně nabízené podmínky dohody byly velmi nevýhodné pro Brity, nevýhodnější než tvrdý Brexit, takže britský premiér Boris Johnson celkem správně stál tvrdě na svém, a Brusel musel ve finále ustoupit. V tomto ohledu se nestalo nic nečekaného a popravdě, tvrdý Brexit příliš nehrozil, jelikož by to bruselisty stálo miliardy nejen ohledně cel, ale bruselistům by to spočítali také voliči u voleb.

To, v jakých finančních problémech je Evropská unie po odchodu Británie, vidíme jasně na následujícím: šestašedesáti milionová Británie byla jedním ze tří největších plátců do rozpočtu Evropské unie - a místo, aby se tedy členské příspěvky zbylých členských států do EU ekvivalentně zmenšily, protože se zmenšila Evropská unie, tak vedení EU žádá pravý opak a chce naopak platby od zbylých členských států zásadně zvýšit, jelikož odmítá ponížit přebujelý aparát, nesmyslnou agendu a EU nemá peníze.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě