Okamura (SPD): Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří

29.01.2023 10:06 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke slovům maďarského premiéra Viktora Orbána.

Okamura (SPD): Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že by na Ukrajině mělo být vyhlášeno okamžité příměří a měla by začít jednání o míru, i kdyby ta mohla trvat měsíce i roky. Podle agentury MTI to řekl v neformálním rozhovoru s účastníky mediální konference. Orbán při této příležitosti varoval před nebezpečím eskalace války, informovalo Echo24.cz. To je přesně i postoj hnutí SPD. Chceme mír, ne válku. Toto není naše válka a Česká republika by v ní měla být neutrální. Je to podobné tomu, co říká poslanec SPD Jaroslav Bašta, že i špatný mír či příměří je lepší než válka.

„Nekomplikujte věci, je potřeba okamžité příměří, po kterém by měla okamžitě začít mírová jednání, ale může to trvat měsíce nebo dokonce roky,“ řekl Viktor Orbán.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, se kterým jsem se setkal a hnutí SPD s ním navázalo spolupráci, podle čtvrteční zprávy MTI řekl novinářům v New Yorku, že Maďaři chtějí zůstat mimo válku na Ukrajině. Zareagoval tím na pasáž z úterního projevu šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové v Parlamentním shromáždění Rady Evropy o tom, že „ruská agresivní válka je nejen válkou proti Ukrajině, ale i válkou proti společnému mírovému uspořádání v Evropě“.

„Maďarsko s nikým neválčí,“ řekl maďarský ministr. „My nejsme s nikým ve válce a nechceme být s nikým ve válce. Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost Maďarska a maďarského lidu,“ dodal.

„Věříme, že místo navyšování dodávek zbraní stojí za to se zaměřit na dosažení příměří a zahájení mírových jednání. Žádám představitele velkých a mocných zemí, tzv. „supervelmocí“, sednout si k jednání a začít mluvit o tom, jak můžete dosáhnout míru v našem sousedství, namísto prodlužování války,“ řekl Péter Szijjártó  na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Poznamenal, že „Maďarsko a maďarský lid již v tomto konfliktu zaplatili vysokou cenu“, protože spolu s Ukrajinci umírají i Zakarpatští Maďaři mobilizovaní v ukrajinské armádě a Maďarsko samo pociťuje negativní ekonomické důsledky konfliktu.

Chceme mír, ne válku!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…