Okamura (SPD): Stát nedokáže samoživitelům efektivně pomoci

26.01.2023 14:12 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rostoucímu počtu rodičů-samoživitelů, ohrožených chudobou

Okamura (SPD): Stát nedokáže samoživitelům efektivně pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Podle výzkumu agentury PAQ Research jsou chudobou nejvíce ohroženy domácnosti samoživitelů. Pod hranicí chudoby jich je kolem čtyřiceti procent. S jedním rodičem přitom vyrůstá více jak 336 tisíc dětí. Stát nedokáže samoživitelům efektivně pomoci, spoléhat se často musí na podporu nadací a charitativních organizací, informoval Deník.cz. Odpovědnost podle mě nese Fialova vláda, která způsobuje extrémní zdražení životních potřeb českých občanů. Hnutí SPD přináší řešení Fialovy drahoty.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42145 lidí

Podle expertů z projektu Neviditelní jde v případě samoživitelů po seniorech o další sociální skupinu, která propadá státním systémem pomoci. „Domácnosti vedené samoživiteli, zejména potom rozvedenými ženami, vykazují jedny z nejnižších příjmů přepočtených na jednoho člena domácnosti. Jejich roční rozpočet je o 53 tisíc korun nižší, než kdyby vychovávali děti s partnerem,” uvádí šéf Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

Samoživitelé proto omezují své potřeby jen na to nejnutnější a nemají žádnou finanční rezervu. Sami sebe, své zdraví a potřeby kladou až na poslední místo. Jakékoliv neočekávané výdaje nebo výpadky v příjmech mohou mít fatální důsledky. Situaci navíc často komplikují problémy s vymáháním dlužného výživného.

Pandemie a s ní spjaté lockdowny postavení samoživitelů významně zhoršily. Zavřené školky a školy ještě více omezily možnosti obživy. Místo práce se rodiče museli starat o děti. Ti, kdo pracovali na dohodu o provedení práce, pak neměli ani nárok na ošetřovné. Naopak je čekaly výdaje navíc, jako například pořízení notebooku, wifi, dat do mobilu, případně tiskárny kvůli distanční výuce ve škole.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…