Okamura (SPD): Těžba lithia musí být plně pod kontrolou státu

22.10.2018 19:43

Komentář na facebookovém profilu k postoji vlády k těžbě nerostných surovin.

Okamura (SPD): Těžba lithia musí být plně pod kontrolou státu
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Babišova vláda dělá v souvislosti s těžbou českých nerostných surovin velmi podivné kroky. Hnutí SPD samozřejmě trvá na tom, že například případná těžba lithia musí být plně pod kontrolou státu a veškeré zisky musí plynout do státní pokladny. Vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM v jejich programovém prohlášení vlády ještě v létě veřejně slíbila, že chce, cituji: “ zvýšení poplatků za těžbu některých druhů nerostných surovin tak, aby odpovídaly měnícím se podmínkám na trhu a co nejvyššímu efektu pro stát.” Ale najednou jsme teď svědky obratu o 180 stupňů, když podle oficiálního prohlášení tiskového mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Milana Řepky „zůstane současná výše poplatků z těžby platná až do roku 2021“. Přitom poplatky z vytěženého nerostného bohatství jsou v České republice u velmi lukrativních nerostů často směšně nízké, například u lithia jen 0,7 % z tržní ceny. Přitom limit daný horním zákonem je 10%. SPD vyzývá vládu, aby dodržela své veřejně dané sliby a zastavila drancování našeho nerostného bohatství ve prospěch firem z daňových rájů.

Připomenu, že důležitý krok v kauze lithium nastal dne 16. října 2017, když na popud SPD byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny a výsledkem bylo, že byl přijat návrh usnesení z pera našeho hnutí SPD, kterým je považováno tehdejší Sobotkovou a Babišovou vládou uzavřené memorandum za neplatné.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Následně ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (ČSSD) zaslal 1. března 2018 australské společnosti European Metals Holdings (EHM) výpověď memoranda o těžbě lithia u Cínovce. Paradoxní na tom je to, že tento ministr chtěl koncem ledna v rozporu s usnesením Sněmovny uzavřít se společností EMH dodatek k memorandu. Pod nátlakem našeho hnutí a další veřejnosti od tohoto úmyslu odstoupil.

Tento měsíc ale proběhla informace, že EMH získala povolení od krajského úřadu k provádění průzkumných vrtů. Znovu a znovu tady vidíme černé na bílém jednání vlády hnutí ANO v čele s premiérem Babišem a ČSSD, kteří evidentně nechtějí tuto kauzu jasně a definitivně dořešit. A já se ptám, proč? Co za tím je? Naše hnutí SPD bude tuto kauzu nadále prioritně sledovat a udělá vše, aby těžbě lithia společností EMH u nás zabránilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.