Ožanová (ANO): Počet úředníků? Pořád dáváme plus, plus a nikde minus

30.09.2022 20:04

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 30. září 2022 k návrhu poslanců Marka Bendy, Marka Výborného, a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě.

Ožanová (ANO): Počet úředníků? Pořád dáváme plus, plus a nikde minus
Foto: ostrava.cz
Popisek: Zuzana Ožanová

Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím jenom navázat na kolegyni. Prosím vás, včera jsme se probírali rozpočtem. A já si pamatuji, že vládní koalice chtěla i snižovat počty úředníků, a já nerozumím tomu, jak se sníží počty úředníků, když se zvýší počty manažerských pozic.

Potom se budou brát kde ta místa? Na ty výkonné, na ty, co dělají správní řízení nebo podobně. Už tak současná koalice zvýšila počet ministrů a jejich ve své podstatě obslužného personálu a je to číslo 74 lidí plus. Dojde k dalšímu zvýšení. Jestli takhle někdo předpokládá, že tak se snižují počty, no já se domnívám, že tomu tak opravdu není, protože moje technické myšlení mi dává, že pořád dáváme plus, plus a nikde minus.

Takže jako zpravodaj se totiž v závěru budu vyjadřovat pouze k technickým, nikoliv politickým věcem, tak jsem cítila za potřebu ještě toto říct. Ještě bych si dovolila požádat, kolegové, je tam jeden pozměňovací návrh, se kterým nebyl vysloven souhlas na ústavně-právním výboru, a to se týká věku. V současné době je povinnost opustit státní službu ve věku 70 let. Já neříkám, že všichni chtějí zůstat do 70 let, někteří už chtějí v šedesáti jít pryč do předčasného důchodu. Ale uvědomme si, že tady i mezi námi jsou kolegové, kteří jsou věkově nad tuto hranici 70 let, a jsou velmi platnými členy této Sněmovny. Prostě existují lidé, kteří i ve vysokém věku podávají vysoké pracovní výkony, a tímto limitem jim to omezíme.

Samozřejmě je to i u soudců. Domnívám se, že bychom koncepčně měli tuto hranici 70 let zvýšit aspoň na těch 75, nejenom v tomto služebním zákoně, ale potom i v dalších zákonech. A já si vás dovolím poprosit o to, jestli byste začali už nyní. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…