Pantálek (Svobodní): Pravice, za kterou se (ne)musíme stydět?

21.09.2023 19:02 | Komentář

Od nástupu vlády Petra Fialy již uplynul rok a 8 měsíců. Měli jsme možnost sledovat a zažít kroky této vlády, složené ze stran a hnutí, pohybující se na politickém spektru prakticky všude. Bylo z těch kroků vůbec něco pravicového?

Pantálek (Svobodní): Pravice, za kterou se (ne)musíme stydět?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Pravice, za kterou se (ne)musíme stydět

ODS vešla do voleb s Lidovci a TOP 09. Už to by nám mohlo napovědět, že si ODS, i kdyby chtěla, pravicovou tvář neudrží. Proč? Lidovci jako takoví se nebáli chodit tam, kam vítr plane. V roce 2002 vládli se Špidlou, Grossem a Paroubkem. V roce 2006 přebíhal Miroslav Kalousek sem a tam, jednal jak s ODS, tak i s ČSSD a KSČM. V roce 2013, kdy se vrátili do Poslanecké sněmovny, se rozhodli Lidovci, v čele s Pavlem Bělobrádkem jít do vlády s Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou. Přeskočme jedno volební období a můžeme vidět Lidovce v údajně pravicové koalici SPOLU.

To musela být dřina, působit na levicové voliče. kteří vlastně chtějí, ať stát ví co si kupujeme, jak nakládáme s vlastními penězi, a pak nám chce mluvit, pomocí daní a odpustků ve formě sociálních dávek, do života. A poté obhajovat slogany SPOLU, že nikdy nezvýší žádné daně.
 

Slibů o nezvyšování daní, jsme slyšeli hodně

Avšak po rozumném zrušení spotřební daně na pohonné hmoty, se k nám tato daň vrátila. Nemusím snad ani mluvit o tom, co na nás chystají v rámci konsolidačního balíčku.
 

Sliby o tom, že nás nezadluží

Schodek minulý rok byl 360 miliard.

“Jen” o 7 miliard měl státní schodek se svou vládou Andrej Babiš v roce 2020, vzpomínáte si, jak mu to neustále tehdejší opozice omlácela o hlavu? Nejde o obhajobu Babiše, spíše o kázání vody a pití vína.

Tento nezodpovědný přístup údajně pravicové koalice SPOLU v čele s ODS jenom dělá mylný obrázek o tom, co vlastně ta pravice je. To dává munici nejen sociálním demokratům, ale i například levicově orientovaným Pirátům. Jestli si v krizi zvolíme levicovou vládu, budeme ještě hodně dlouho doplácet za své činy. Ono je totiž relativně lehké, vše svést na tu “zlou pravici”, která ničí republiku pomocí levicových kroků.

Co je ta pravice, za kterou se nemusíme stydět?

Na české politické scéně již nezbývá mnoho subjektů, které by se daly považovat za opravdu pravicové. Na parlamentní úrovni se můžeme bavit jen o Svobodných, kteří teď kolem sebe sbírají mnoho osobností (Karel Diviš, Matěj Gregor, Miroslav Havrda), nejen tyto osobnosti povede do euro-voleb Libor Vondráček. Již nyní můžeme u Svobodných vidět, že si za svými názory stojí i na půdě parlamentu. Například senátor Svobodných Chalupský dlouhodobě hájí nejen brigádníky, kvůli změnám v zákoníku práce, ale i podnikatele, kteří jsou postupně státem tlačeni do kouta. Vedle těchto Svobodných se můžeme bavit ještě o Motoristech, Soukromnících a Konzervativní straně.

Pravice nezvyšuje daně, pravice hájí svobodu ale i následnou zodpovědnost, pravice nám nekecá do života. Tím pádem rozhodně nemůžeme označit SPOLU za pravici.

Převzato z profilu politika.

Jan Pantálek

  • Svobodní
  • Přípravy na krajské volby 2024
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Jan Pantálek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…