Paroubek: Proč se přátelé dohadují?

03.02.2017 6:33

Vyjádření premiéra Sobotky a jeho blízkých spolupracovníků a mediálních přátel na adresu Jiřího Zimoly a Jeronýma Tejce jsou poněkud nekorektní. Před každým sjezdem a v každé straně, s výjimkou stran totalitních, přece probíhá, nebo by alespoň měla probíhat, svobodná diskuse.

Paroubek: Proč se přátelé dohadují?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

ČSSD tomu trochu odvykla. Sobotkova vyjádření o tom, že Zimola a Tejc „neustále napadají vedení ČSSD, a pomáhají tak […] politické konkurenci,“ je nepřiměřené. Boj o voliče se přece nesvede v rámci sociální demokracie, ale především se svede v ulicích českých a moravských měst a také v médiích. To, že v ČSSD dochází k jistému napětí, je jasné a pochopitelné.

S výjimkou zcela nevěrohodné agentury pro výzkum veřejného mínění CVVM, jejímž posláním zřejmě je dělat radost lídrům parlamentních politických stran, ty opravdu kvalifikované agentury pro výzkum veřejného mínění přicházejí se zjištěními, že voličská základna ČSSD je v posledních několika týdnech nominálně někde mezi 15–16 %. To znamená, že fakticky je někde mezi 13–14 %.

Za těchto okolností by se vedení ČSSD mělo obměnit. A to alespoň z větší části. Místo neviditelných funkcionářů jako jsou Starec či Teska Arnoštová nebo málo viditelných a málo efektivních funkcionářů typu Marksové Tominové, by měli přijít lidé, co alespoň vzdáleně připomínají štiky v rybníce, a ne líné kapry. Měli by přijít lidé, kteří mají nějaký volební potenciál, tzn., že kvůli nim půjdou lidé k volbám sociální demokracii volit.

Samozřejmě, že za nastalé situace, tedy necelých sedm měsíců do voleb do poslanecké sněmovny, by bylo těžké zvolit nového předsedu strany. Ale už před mnoha týdny jsem psal, že zde je řešení – předseda Sobotka by měl zůstat předsedou strany, a to nikoli s mandátem nějakých 52 – 55 %, ale s mandátem, který by alespoň symbolicky znamenal jeho manifestační podporu delegátů sjezdu ČSSD, a současně by mohl být určen jiný volební lídr strany.

Kdo to bude, je ovšem obtížné předvídat, protože Sobotka již nyní s velkou pečlivostí v jednáních s kraji sestavuje budoucí poslanecký klub ČSSD, který po očekávatelné výrazné redukci volebních hlasů pro tuto stranu může obsahovat po volbách také třeba jen 20 – 25 jmen.

Podle toho, jak Sobotka a užší vedení přistupuje k nominacím, a to se silně nasliněnou inkoustovou tužkou připravenou dělat škrty, lze očekávat, že 80-90 procent budoucího klubu budou tvořit lidé, kteří se B. Sobotkovi vzepřou jen těžko. Takže nedostatek vnitrostranické demokracie, který se nyní projevuje při sestavování kandidátek, se s plnou silou bude projevovat ještě v dalším volebním období a bude retardovat vývoj stany také v dalších letech.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…