Paroubek: Shodí Trump jadernou dohodu s Íránem?

27.04.2018 19:53

V průběhu návštěvy francouzského prezidenta Macrona ve Washingtonu, bylo sděleno veřejnosti mnoho zajímavých věcí. Potvrdil se zvláštní vztah, který se vytvořil mezi Spojenými státy a Francií v průběhu prezidentství prezidentů obou zemí. Ve vyjádření francouzského prezidenta zaznělo, že Donald Trump chce v květnu zřejmě odstoupit od jaderné dohody s Íránem. A chce tak učinit přes to, že je od významné části nebo dokonce od většiny signatářů jaderné dohody z roku 2015 vyzýván, aby tak nečinil.

Paroubek: Shodí Trump jadernou dohodu s Íránem?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Připomeňme, že Írán uzavřel dohodu před třemi lety se šesti mocnostmi a to na prvém místě se Spojenými státy, vedenými tehdy prezidentem Obamou, dále Velkou Británií, Francií, Německem, Čínou a Ruskem. Cílem dohody bylo zastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiiránských sankcí. Spojené státy schvalují režim uvolnění sankcí každých 120 dní. Pokud prezident Trump obnoví mírnější hospodářské sankce vůči Íránu, musí tak učinit do 12. května 2018 anebo pak až zase za další čtvrt rok.

Musím ovšem říci, že Američané, a to i velmi střízlivý Američané, typu H. Kissingera, jsou přímo posedlí údajnou perfidností Íránu. To, co ve skutečnosti chybí, je smlouva omezující íránský program rozvoje a výroby balistických střel, raket. To je, myslím, ale řešitelná záležitost. Vypovědět jednostranně jadernou dohodu, jak o tom snad uvažuje americký prezident a jak jásavě vítají tento jeho akt izraelští jestřábi je cestou k růstu mezinárodního napětí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pokud dojde k takovému rozhodnutí USA, bude na to reagovat Teherán rovněž vypovězením jaderné dohody. To mu umožní urychlit výrobu atomové zbraně a zařadit se poměrně rychle do klubu jaderných mocností. To donutí Saúdskou Arábii i Izrael (o němž se ostatně spekuluje, že jaderné zbraně již vlastní), aby se vydali stejnou cestou. A oblast Středního východu a Perského zálivu se změní ve velice rizikovou oblast, napěchovanou jadernými zbraněmi, což ve svém důsledku jistě neposílí mezinárodní spolupráci a bezpečnost.

Zdá se, že americký prezident si tak úplně nedokáže vyhodnotit důsledky svých případných rozhodnutí. A bohužel jeho nepředvídatelných rozhodnutí je za relativně krátkou dobu po kterou je v úřadu let, poměrně dost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…