Peksa (Piráti): Není prostě možné, abychom finančně podporovali oligarchy

24.02.2022 10:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ochraně evropského rozpočtu

Peksa (Piráti): Není prostě možné, abychom finančně podporovali oligarchy
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

S kolegy z Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) jsme odhlasovali usnesení pro Komisi, aby začala zodpovědněji hlídat peníze evropského rozpočtu před oligarchy a dotačními mafiemi.

Právě oligarchové totiž ohrožují celý balíček víceletého finančního rámce na dalších 7 let, který tvoří 1,8 bilionu EUR.

Evropští oligarchové v řadě států stále skrze masivní korupční struktury ovládají místní orgány, které rozhodují o přidělování fondů na konkrétní projekty. V Maďarsku je to premiér Viktor Orbán, který přerozděluje bohatství ve svém nejbližším okruhu přátel a kumpánů prostřednictvím řady veřejných a zemědělských dotací. U nás je pak řeč o Andreji Babišovi, který skrze svůj stále nevyřešený střet zájmů ovlivňoval rozhodnutí o tom, kde skončí velké sumy peněz.

Komise musí co nejdříve začít využívat všechny dostupné prostředky na ochranu evropského rozpočtu. Především by měla už konečně začít uplatňovat mechanismus podmíněnosti. Jde o velice silný protikorupční nástroj Komise, který zajišťuje vyplácení evropských peněz na základě dobrého stavu právního státu.

Není prostě možné, abychom finančně podporovali oligarchy, kteří z evropských peněz ničí lidská práva a nezávislost justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

12:06 Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projevu premiéra Fialy k státnímu svátku 8. května