Peksa (Piráti): Aby se nakonec i okolí Turówa proměnilo v čisté, zdravé místo

24.01.2022 16:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Polsku a dolu Turów.

Peksa (Piráti): Aby se nakonec i okolí Turówa proměnilo v čisté, zdravé místo
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Víte, že polská vláda ještě před rokem mohla získat asi miliardu polských złotých na to, aby celý region v okolí Turówa připravila na život bez těžby uhlí? Těžařský gigant PGE ale trval na tom, že důl poběží dál, a tak místní nedostanou nic.

Na rozdíl od jiných oblastí v Polsku, kde restrukturalizce probíhá, tak jako třeba u nás v Ústeckém kraji. Neříkám, že to u nás jde ideálně, už jsem o tom také psal, ale učíme se to.

Já myslím, že tohle je věc, ke které se musíme vrátit. Navrhoval bych takový kompromis. PGE udělá vstřícné gesto, zastaví třeba rozšiřování těžby, rypadla si přestanou razit cestu k českým hranicím a na Liberecku si na chvilku oddychnou. Můžeme změřit, jestli na naší straně přestala ubývat voda.

A než to spočítáme, budeme se s polskou vládou bavit o tom, jak změnit fungování celého regionu, kde jsou synergie s našimi plány v příhraničních oblastech a jak si umíme pomoct, aby se nakonec i okolí Turówa proměnilo v čisté, zdravé místo, kde se lidem dobře žije, kde mají pěknou krajinu a pitnou vodu.

Taková dohoda by se mi líbila. Ale něco mi říká, že to s konzervativci v polské vládě nepůjde. Realita je totiž taková, že tamní kabinet udělá to, co chtějí těžaři z PGE, ne naopak. A dosavadní měsíce vyjednávání ukázaly, že čeští vyjednavači prostě nejsou dostatečně silní, aby urputné těžaře přetlačili.

Proto myslím, že by o věci měl definitivně rozhodnout Evropský soud. Naše žaloba tam totiž pořád je a do pár týdnů bude jasno. Když se za nás postaví, naší pozici vůči PGE to jenom pomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.