Piráti se aktivně podílí na digitalizaci Česka. Připravili akční plán pro zavedení otevřeného softwaru na úřadech

21.02.2019 16:02

Piráti vytvořili Akční plán pro boj s vendor lock-inem a rozšíření využití open source ve veřejné správě, který má být součástí strategie Digitální Česko.

Piráti se aktivně podílí na digitalizaci Česka. Připravili akční plán pro zavedení otevřeného softwaru na úřadech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Materiál vznikl na základě domluvy předsedy Pirátů Ivana Bartoše s vládním zmocněncem pro IT Vladimírem Dzurillou s ohledem na to, že se Česká pirátská strana aktivně účastní zasedání Rady vlády pro informační společnost (RVIS). „Naším cílem bylo vytvořit praktický postup a podklady pro ministerstva a jejich úřady i zastupitele v obcích a městech, aby se dokázali orientovat v problematice otevřeného softwaru a věděli, jak v této oblasti postupovat,“ uvedl Ivan Bartoš.

„Při snaze o digitalizaci Česka vzniká řada strategických dokumentů, které jsou však bezzubé, pokud k nim neexistuje návod určující jejich realizaci. Proto Piráti rovnou přichází s akčním plánem pro zavedení otevřeného softwaru na úřadech,” uvedl předseda podvýboru pro eGovernment Ondřej Profant a dodal: „Úřady trpí nedostatkem kvalifikovaných odborníků, zvláště pak v oblasti IT. Proto je potřeba jim práci v této oblasti co nejvíce ulehčit jasnými návody, které jsou realizovatelné i na menších úřadech.”

Akční plán se vypořádává se dvěma úzce souvisejícími tématy. Prvním je uzamčení k jednomu dodavateli (tzv. vendor lock-in). Tedy nežádoucí stav, kdy instituce nemá na výběr a musí kupovat software pouze od jednoho dodavatele. Tento stav narušuje hospodářskou soutěž a z důvodu absence konkurence vede k zcela nepřiměřeným cenám a obvykle i softwaru nevalné kvality. Druhým tématem je nasazování softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, což je cesta, jak se právě vendor lock-inu zbavit. Navíc je to nejsnazší způsob jak sdílet software mezi více institucemi, což je jistě žádoucí stav, když se mnoho činností veřejné správy opakuje.

K Akčnímu plánu pro boj s vendor lock-inem a rozšíření využití open source ve veřejné správě se již vyjádřili i experti v oblasti digitalizace, kterým Piráti materiál zaslali ke komentáři. Podle výkonného ředitele Iuridicum Remedium Jana Vobořila je open source základ pro ochranu našeho soukromí v digitálním světě. Dokument okomentoval také CEO Liftaga Ondřej Krátký: „Akční plán shrnuje nejlepší příklady a dává v podstatě Ikea manuál k postupnému odbourání závislosti na velkých dodavatelích, která brzdí digitalizaci v Česku. Je to slibná cesta jak proškolit úředníky, odlehčit státnímu rozpočtu a nastartovat veřejnou správu směrem k lepším službám pro občany.“

„Akční plán pro open source je jedinečná, lehce stravitelná kuchařka použitelná i v kuchyních našich úřadů. S ní uvařené pokrmy jsou servírovatelné se vší důstojností a plnou nutriční hodnotou všem občanům České republiky, kteří by rádi, aby jejich data zpracovával průhledný systém založený na dobrém poměru cena – výkon,“ uvedl na adresu akčního plánu internetový odborník a pirátský zastupitel Patrick Zandl.

Piráti svůj strategický materiál dokončili a nyní budou jednat s Ministerstvem vnitra ČR a vládním zmocněncem Vladimírem Dzurillou o zasazení tohoto dokumentu do oficiální strategie Digitální Česko.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě