Polčák (STAN): Zakázat klonování zvířat znamená chránit lidské zdraví

08.09.2015 15:21

EP dnes bude hlasovat o návrhu směrnice o klonování zvířat z řad skotu, prasat, ovcí, koz a koňovitých chovaných a rozmnožovaných pro hospodářské účely, který zavádí zákaz klonování zvířat a další zákazy související s jejich klonováním.

Polčák (STAN): Zakázat klonování zvířat znamená chránit lidské zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

"Zákaz klonování zvířat je namístě. Když chybějí přesvědčivé studie o nezávadnosti potravin vyráběných z klonovaných zvířat, pak musíme chránit lidské zdraví i dobré životní podmínky zvířat. Proto podporuji zákaz potravin z klonovaných zvířat a jejich potomků" uvádí europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), který působí ve výboru pro zemědělství (AGRI).

Podle Polčáka nelze ignorovat odborná zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin svědčící o negativních důsledcích klonování zvířat na životní podmínky zvířat v podobě těžkých a smrtelných poškození. Europoslanec Polčák je přesvědčen, že rizika vyplývají z problému vysledovatelnosti pohybu klonu a rozsahu genetických modifikací. "Základní otázka zní, co všechno hodláme ze zvířat vytěžit, než otevřeme pomyslnou Pandořinu skříňku nevratných poškození a neřízených genetických modifikací?", podotýká Polčák.

Na druhou stranu podle Polčáka zákaz klonování zachází příliš daleko, když se vztahuje i na dovoz a uvádění na trh zárodečných produktů z potomků zvířecích klonů. "Takto dalece formulovaný zákaz klonování může vést ke ztrátě cenného genetického materiálu, a tak přispět ke snížení konkurenceschopnosti evropských zemědělců. To nepovažuji za žádoucí zejména v době, kdy se evropské zemědělství potýká s vážnými problémy a potřebuje impulsy k zvýšení efektivity a k hledání nových cest rozvoje", uvádí k dnešnímu hlasování Polčák.

Současná evropská legislativa obsahuje obecné minimální standardy pro dobré životní podmínky zvířat používaných v zemědělství, aniž by výslovně zmiňovala klonování. Členské státy mají zajistit, že hospodářským zvířatům nebudou způsobovány zbytečné bolesti, utrpení nebo poškození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…