Primátor Žbánek: Naše lesy trpí extrémním počasím i kůrovcovou kalamitou

28.06.2019 20:03

Komentář na facebookovém profilu ke stavu našich lesů

Primátor Žbánek: Naše lesy trpí extrémním počasím i kůrovcovou kalamitou
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Naše lesy trpí extrémním počasím i kůrovcovou kalamitou. V důsledku toho se v městských lesích mnohem více kácí a musí se tak více investovat do jejich obnovy výsadbou na vzniklých holinách. V tomto směru musíme postupovat co nejdůsledněji. Zatímco za běžné situace bývalo nově zalesněno kolem 20 až 30 hektarů holin ročně, v průběhu posledních tří let se tento objem prací neustále zvyšoval až na úroveň přesahující 140 ha zalesněných holin ročně. Letos už bylo nově osázeno 130 hektarů holin a na podzim k tomu přibude dalších 80 hektarů.

Chtěli bychom teď do nové výsadby zapojit i veřejnost. Nabídneme Olomoučanům i dalším zájemcům možnost podílet se na obnově městských lesů formou adopce a výsadby. Je to jedinečná možnost získat k určitému konkrétnímu kousku lesa osobní vztah. I po desítkách let by pak mohli lidé například svým potomkům ukázat, že tento kousek lesa sami vysazovali. Dobrovolníci by dostali sazenice, zajištěnu by měli i dopravu, základní zázemí a proškolení ke správné metodě výsadby. Už v letošní podzimní výsadbě chceme pro dobrovolníky vyčlenit kolem dvaceti tisíc sazenic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice