Prokop (ANO): Další větev kauzy Dozimetr

10.09.2022 16:50

Pozdě v noci přišla na čtvrtečním pražském zastupitelstvu na řadu diskuze o další větvi nechvalně proslulé kauzy Dozimetr. Ta se týká nevýhodného prodeje městských pozemků v pražských Lysolajích.

Prokop (ANO): Další větev kauzy Dozimetr
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

 

Jejich bývalý starosta a do nedávna náměstek primátora Petr Hlubuček už v roce 2012 slíbil, že na pozemcích postaví domov pro seniory. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
V roce 2014 byly pozemky pro tento účel svěřeny s tím, že se nesmí prodat. O 2 roky později se ale Petr Hlubuček obrátil na město s další žádostí. Tentokrát chtěl pozemky odprodat společnosti Dalavrien, patřící do skupiny Landia. Díky hlasům Čižinského Prahy Sobě a Pirátů záměr prošel. Pozemky byly prodány za kupní cenu 100 milionů korun, na základě posudku firmy Equita Consulting s.r.o., té samé společnosti, která dělala posudek i pro DPP v kauze jízdenek. Netrvalo dlouho a Čižinského Praha Sobě získala sponzorský dar 1 milion korun od firmy BPD partners, která spolu s Landií hrála v odkupu lysolajských pozemků velkou roli.

V minulém volebním období jsem bohužel pro prodej lysolajských pozemků také hlasoval. Na přímý dotaz paní Marvanové Kordové jsem vysvětlil proč. Bohužel jsme tehdy důvěřovali našim koaličním partnerům.  Důvěřovali jsme panu Čižínskému a tehdy i panu Hlubučkovi, že to myslí s bydlením pro seniory vážně a teď se dozvíme z DVTV, že tam nakonec stojí jen 5 bytů pro seniory. Nemohli jsme vědět, že pan Hlubuček a pan Čižinský byli kumpáni už tehdy. Vlastně 3K pana Čižinského dosadila takzvaně lišku do kurníku a dala pana Hlubučka do dozorčí rady dopravního podniku. A drželi ho tam až do Dozimetru. Samozřejmě jsme tehdy ještě nemohli vědět, že STAN a pan Čižinský budou mít stejného sponzora v podobě BPD a budou oba svorně hájit jeho zájmy, na místo zájmu hlavního města.  Společně vyřešili Lysolaje, společně vedli dopravní podnik, společně dosadili podezřelého Mateje Augustína do firmy Nové Holešovice bez otevřené soutěže. Společně rozjeli kauzu Dozimetr.

Bylo by dobré, aby nám někdo z Rady, pod koho spadají dotace, co mířily do Lysolají, třeba pan Zábranský, který tam poslal nějakých 89 mil., informoval, co se s těmi penězi stalo, co tam stojí a jaký bude další postup v této věci.

Je zajímavé, že Piráti, kteří také tehdy hlasovali pro prodej, celou diskuzi promlčeli a ani na opakované výzvy nereagovali. Zřejmě se jim o tom moc mluvit nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…