Řádek (TOP 09): Město začíná postupně vybavovat fotbalový stadion

02.03.2023 10:46

Do poloviny letošního roku by měla být hotová stavba nové multifunkční fotbalové arény v Hradci Králové pro více než devět tisíc diváků. Stadion po kolaudaci poskytne základní zázemí pro fotbalová utkání.

Řádek (TOP 09): Město začíná postupně vybavovat fotbalový stadion
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

 Město nyní začíná areál dovybavovat tak, aby aréna byla připravená na plný provoz a do budoucna nabídla i jiné využití, než je fotbal. Zastupitelé na svém včerejším jednání rozhodli o rozšíření původní smlouvy na stavbu stadionu s dodavatelským sdružením firem o dovybavení gastroprovozu, úpravě skyboxů a ubytovacích kapacit v hodnotě 16,2 milionů korun bez DPH. 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31665 lidí

Stavba stadionu bude v červnu dokončená tak, aby mohla být zkolaudovaná a mohl se zde hrát fotbal. Město ale areál staví jako multifunkční a projekt to umožňuje. „Pro jeho víceúčelové využití tak bude potřeba do budoucna ještě pro některé jeho funkce a zázemí dovybavit. Vedle nezbytného gastroprovozu, prostorových úprav skyboxů a zkvalitnění ubytovacích kapacit, o kterých včera zastupitelé rozhodli, budeme chtít postupně vybavit tělocvičny, dostavět venkovní amfiteátr či běžecký ovál, který známe z vizualizací,“ říká Lukáš Řádek, náměstek primátorky města pro investice. „Nejde tedy o zdražení stavby stadionu z důvodu nárůstu cen materiálů či nějakých neočekávaných víceprací. Město vědělo o tom, že do areálu bude potřeba investovat ještě další desítky milionů korun, aby byl plně funkční. Původní smlouva totiž neobsahuje celou řadu položek především v oblasti multifunkce stadionu, které bude třeba v budoucnu dopracovat a financovat. V tomto případě tak jde o nové požadavky města nad rámec původní smlouvy o dílo,“ uvádí náměstek Řádek.

Dodatek ke smlouvě se společnostmi Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont, ve kterém si město stanoví dovybavení stadionu a různé dodatečné práce nad stanovený rozsah, je zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a vzhledem ke stále probíhající stavbě je i logickým řešením. „Zkoordinovat na staveništi dalšího dodavatele v době, kdy budou stavební práce vrcholit, by mohlo způsobit nemalé komplikace, takto je zmiňované dovybavení stadionu zcela v režii stavebního sdružení,“ vysvětluje náměstek Řádek.

Nový fotbalový stadion v Hradci Králové měl původně stát 568 milionů korun bez DPH. V rámci dovybavení stavby byla ale částka postupně navyšována. Zastupitelé na jaře loňského roku schválili pořízení IT vybavení do budovy jako je rack a wifi připojení za více než 3,6 milionu korun. Loni v červnu zastupitelé schválili další navýšení ceny, a to v částce 59 milionů korun z důvodu růstu cen stavebních materiálů a zadání dalších prací městem. Smlouva se stavebními firmami se v rámci tohoto navýšení rozšířila o demolici staré východní tribuny, místo které postaví parkoviště. Stavbaři se nad rámec původní smlouvy zavázali vybudovat také šatny pro mládežnické oddíly v zázemí stadionu a navýší počet míst k sezení z osmi tisíc na maximální kapacitu 9300 míst. V listopadu ještě zastupitelé schválili vybudování kanceláří a úpravu dispozice gastro za 2,9 milionu.

Po včerejším schválení dalšího dodatku ke smlouvě na stavbu fotbalového stadionu je hodnota této zakázky téměř 650 milionů korun bez DPH. „Pochopitelně město nemůže a rozhodně ani nechce donekonečna rozšiřovat a navyšovat objem práce, který je daný smlouvou vzešlou z tendru. Blížíme se zákonnému limitu patnácti procent z hodnoty zakázky, na další práce či dodávky vybavení stadionu pro dokončení plné multifunkce už bude město muset vypisovat nová výběrová řízení. Uděláme také maximum proto, aby město nebylo v dalším financování osamoceno. Aréna s pestrou nabídkou akcí a služeb bude sloužit minimálně celému regionu a například příspěvek Královéhradeckého kraje bychom velmi uvítali“ dodává náměstek Řádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…