Raždík (SPD): Andrej Babiš rekordně zvyšuje odvody živnostníkům, ekonomika neroste

24.01.2019 6:34

Nemáme hospodářský růst. Hospodářský růst znamená, že ekonomika vytváří přebytek zboží a služeb. I pevné procento zdanění by tudíž mělo vydělat státu více. V takové době by stát měl snižovat daně. Nic takového se neděje. Naopak se daně zvyšují.

Raždík (SPD): Andrej Babiš rekordně zvyšuje odvody živnostníkům, ekonomika neroste
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

A je to logické. Ten ekonomický růst je inflační. Vzniklý jen tištěním a přidáváním peněz do oběhu. Čím víc natisknete, tím více peníze ztratí na hodnotě. Nevzniká reálný přebytek zboží a služeb a tak, aby bylo jedněm možno přidat, je potřeba druhým vzít.

V ČR máme 1 milion živnostníků a 2,4 milionu důchodců. Komu vezmete a komu přidáte, aby jste neztratili, ale naopak získali hlasy?



Zamysleme se i nad tím údajným růstem. Na začátku roku 1993 bylo HDP ČR necelý 1 bilion Kč. Dnes je okolo 5 bilionu Kč. Co jste si mohli dovolit tehdy a co dnes? Muž a žena si mohli pořídit dům na hypotéku, auto na splátky, uživili dvě děti a mohli si zajet v létě a v zimě na dovolenou.

Co si ten samý muž a žena mohou dovolit dnes? 5 domů na hypotéku, 5 aut, uživí 10 dětí a zajedou si na dovolenou 5x v létě a 5x v zimě? Nebo si koupí to samé množství, ale všechno je 5x kvalitnější? Včetně dětí? :-) Zaplatíte za vytápení domu pětinu toho co před tím? Vydrží auto 5x déle?

Zdaleka ne. Troufnu si říct jedno: už při dvojnásobném růstu HDP by žena mohla přestat chodit do práce. Což bylo mimochodem běžné v Americe v 50-tých a 60-tých letech. Dnes už ne :-(  Menší růst tam asi je, ale pětinásobek se nekoná. A tak když se má někde přidat, musí se někde ubrat.


Zdroje:

https://www.mesec.cz/clanky/zdravotni-pojisteni-2019-minimalni-zaloha-rekordne-vzroste/

https://www.mesec.cz/clanky/socialni-pojisteni-2019-na-minimalnich-zalohach-si-priplatite-o-dve-stovky/

http://www.ipodnikatel.cz/socialni-pojisteni-osvc-2014.html

https://www.czso.cz/csu/czso/2-inflace_1994_

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/pocet-podnikatelu-v-cr-loni-stoupl-o-10-000-uz-se-opet-blizi/r~f1c9d9f825e411e8a72bac1f6b220ee8/?redirected=1548269928

https://www.novinky.cz/finance/460521-pocet-duchodcu-roste-penzi-pobira-zhruba-2-4-milionu-lidi.html

https://www.kurzy.cz/makroekonomika/hdp/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…