Rybář (Národní socialisté): Drahé máslo rovná se drahá hypotéka aneb paradoxy léta 2017

25.07.2017 16:09

Letošní „ekonomické“ léto je ve znamení významných zpráv ze zemědělského sektoru, které se dotýkají celé naší ekonomiky.

Rybář (Národní socialisté): Drahé máslo rovná se drahá hypotéka aneb paradoxy léta 2017
Foto: Archiv Z. Rybáře
Popisek: Zdeněk Rybář

Očekávaný pokles sklizně obilovin přesahuje oproti srovnání se sklizní roku 2016 magickou hranici 10 procent, v obchodech jsme zaznamenali zvýšení ceny másla, které oproti loňskému létu dosahuje neuvěřitelných 43 %, a k tomu všemu jsme se od ministra zemědělství Jurečky dozvěděli dlouho známou skutečnost, že se potraviny pod stejnou značkou a za stejnou cenu zásadně liší, když je koupíme v Německu či Rakousku nebo v nových členských státech EU.

Co to vše znamená? Jsme pouhou kolonií, která se spokojí s nekvalitními zbytky předražených potravin, kolonií, která musí akceptovat ceny předmětů denní spotřeby diktované ze zahraničí, kolonií, jejíž centrální banka pomáhá bohatnout měnovým dealerům (rozuměj vekslákům ve velkém) a na vlastní občany kašle?

Toužebně očekávaný nástup inflace, který konečně umožní ČNB řádně zdražit půjčky, je dnes na hony vzdálen jejím modelovým predikcím. Co se tedy děje a jak si správně tyto letní informace vyložit? Tahounem současné inflace je pouze cena potravin. Zvýšení nákladů na bydlení je hypoteticky odhadováno ze zvýšení cen za stavební práce a zvýšení ceny za dopravu vychází pouze z poklesu dotací, neboť ceny nafty a benzínu stagnují. Podle údajů ČSÚ z června 2017 jsou to právě potraviny, které jsou za současnou inflaci odpovědné.

Jak to tedy s potravinami je? Kvalita potravin je pod přísným dohledem Státní zemědělské a potravinářské inspekce a díky její kvalitní práci i jejímu zapojení do evropské sítě organizací s obdobným zaměřením jsou potraviny u nás stejně jako i v ostatních členských zemích EU bezpečné a kvalitní. To, že je složení stejných výrobků v různých zemích EU rozdílné, naštěstí neovlivňuje jejich zdravotní nezávadnost. Rozdílné složení potravin a dalších výrobků v nových zemích EU je jen důkazem neexistence skutečného trhu – odráží pouze diktát výrobců a snahu po maximalizaci jejich zisků bez ohledu na spotřebitele a bohužel i na kvalitu. Trh již dlouhá léta není odrazem poptávky, ale nabídky. Růst poptávky (správněji řečeno omezení nabídky) určuje cenu, a to převážně jen cenu směrem nahoru. Ceny potravin, tak ty už díky provázanosti našeho trhu se světem téměř vůbec ovlivnit nedokážeme. Jak uvádí ve svých pracech profesor sociologie Göran Therborn z Univerzity v Cambridgi, jsme již v šesté globalizační vlně a to nejrozumnější, co nyní můžeme udělat, je nebýt osamělými pěšci, ale ve spojení s dalšími státy efektivně prosazovat účinnou regulaci globálních producentů.

A jak to je s inflačním zázrakem – rostoucí cenou másla? Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že výroba mléka v největších producentských zemích klesá. Naopak roste poptávka po kvalitním másle a mléčných výrobcích i tam, kde se doposud máslo v tak velkém množství nespotřebovávalo, například v Číně. A protože nejnovější průzkumy neprokázaly pozitivní vliv ztužených pokrmových tuků na zdraví a potlačení rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, trend zvyšování spotřeby znovuobjeveného zdravého másla se v USA a i EU projevil na jeho rostoucí oblibě. A máme tak zde příklad zcela konkrétního vlivu globalizace – tedy snížení produkce mléka v Brazílii, na Novém Zélandě a v Austrálii a zvýšení prodeje másla v Číně a USA se v inflačním výhledu ČNB projevuje zdražením půjček a ve svém důsledku tak i zdražení hypoték.

Co z toho vyplývá? Je důležité si zachovat schopnost aktivně ovlivňovat orgány EU a mít takové politiky, kteří jsou schopni se ve složitých vztazích současného světa nejen orientovat, ale kteří jsou také schopni na vývoj adekvátně reagovat a chránit zájmy našich občanů. Podstatné, co současný vývoj prokázal, je nezbytnost zvýšení živočišné výroby. Na potřebu posílení živočišné výroby poukazuje mnoho našich zemědělských odborníků mnoho let a současný vývoj cen jim dal zcela za pravdu. Je hezké, že se ministr zemědělství zabývá rozdílnou chutí rozpustné kávy v Praze a ve Vídni, avšak měl svou energii více zaměřit na dotace chovu skotu. V roce 2001 jsme byli soběstační. Pokles počtu dojnic v letech 2001 až 2008 dosáhl více než 23 %. Přišli jsme tak za krátkou dobu o chovy v hrozivém počtu téměř 130 tisíc kusů mléčného skotu. Dlouhodobá nečinnost Ministerstva zemědělství v této oblasti je tak jedním z hlavních faktorů, proč se bude letos cena hypoték díky inflaci způsobené cenou mléčných výrobků zvyšovat. Globalizace sice pomáhá rozvoji našeho strojírenství, avšak pokud některý z centrálních úřadů ve své činnosti zaspí, globalizace jej nemilosrdně dostihne a ani mediálně líbivá srovnávací půlmilionová akce typu cesta za nákupy do německého hypermarketu nemůže takové selhání zakrýt.

Ing. Zdeněk Rybář, odborný garant za oblast Zemědělství, Národní socialisté

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu