Senátor Goláň: Co abychom chodili do práce v Senátu zadarmo, paní Schillerová?

27.10.2021 14:04

Projev na 17. schůzi Senátu 27. října 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci

Senátor Goláň: Co abychom chodili do práce v Senátu zadarmo, paní Schillerová?
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážené senátorky, vážení senátoři. Jak už to bývá zvykem, pan kolega Michael Canov mi vždycky vezme půlku myšlenek a ještě je takovým krásným způsobem přednese, že já potom posbírám to, co zbylo. Nicméně plamenné vystoupení paní ministryně financí na konci jejího mandátu mě přece jen přinutilo k tomu, že jsem ten zelený knoflík zmáčkl a že jsem tady a stojím před vámi.

Já jsem překvapen, že po té argumentaci, kterou jsme tady slyšeli, po té velké populistické argumentaci, na druhou stranu velmi emotivní a zasáhla mě, že paní ministryně nenavrhla, abychom chodili do práce zadarmo. Anebo zavést turnikety, abychom si platili vstupenku do Senátu. A mohli bychom si koupit permanentku nebo na tu kartičku si předplatit vstup do Senátu. Protože tak, jak to celé zargumentovala, tak vlastně bychom se měli stydět za to, že vůbec něco bereme.

Já si nemyslím, že práce senátora – a my jsme tady všichni ve střetu zájmů, protože rozhodujeme o svých platech, a já tak trošku v tom střetu zájmů nejsem, protože byť jsem se neinspiroval panem premiérem, ale většinu svého platu dávám na financování mládežnického sportu a na další projekty, což se mé ženě velmi silně nelíbí, ale bohužel takhle jsem si to nastavil, když jsem šel. Takže já úplně na tom platu nejsem závislý. Tak, jak podnikatelé ve středověku žili ze svých šlechtických platů, tak já mám, všichni víte, svoji soukromou praxi. Přesto všechno jsem byl ten, kdo byl nejhlasitějším odpůrcem tady té nesystémové změny.

Proč paní ministryně s tím nepřišla v dubnu 2020, když jsme měli státní rozpočet v deficitu 500 miliard? Na pomoc podnikatelům bylo jenom 120 miliard, 380 miliard byly systémové výdaje, které byly nesprávně nastaveny, protože se nepředvídala krize. Proč paní ministryně takovouhle plamennou řeč neřekla, když jsme další desítky miliard dávali na důchody a na jednorázové navýšení důchodů apod.

Ta částka, jak tady řekli moji předřečníci, nebude 6 %, to navýšení, ale co je pro nejdůležitější, jednou provždy tahle debata ustane, protože prostě bude nastaven automat. A já si myslím, že to, abychom – jak jsem to řekl již ve své zpravodajské zprávě –, abychom my tady neustále na základě populistických gest tři dny před volbami dostávali někoho do těchto trapných a nepříjemných debat, tak si myslím, že stojí zato, abychom takovýto populismus zastavili a tento návrh zamítli. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…