Senátor Nwelati: Přesunout povinnost od velitele zásahu na operační středisko může být ku škodě

06.04.2022 18:27

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k zákonu o integrovaném záchranném systému

Senátor Nwelati: Přesunout povinnost od velitele zásahu na operační středisko může být ku škodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové,

budu o to, jak jsem byl dlouhý při mé zpravodajské zprávě, tak budu o to kratší teď. Jedná se o nesystémový zásah do zákona, který de facto funguje, existuje. A proto není, dle mého názoru, potřeba ho měnit tímto způsobem.

Já tady ještě zareaguji na některé věci, které tady byly řečeny, jak z pohledu garančního výboru, který řekl, že operační středisko má pouhé oprávnění. Je to pravda, má pouhé oprávnění. A to jenom v případě, když může dojít k prodlení. Jinak povinnost informovat má velitel zásahu. A to je správné, protože velitel zásahu, ten je přítomen na tom místě, ten má nejvíc informací. Tady pan senátor Zdeněk Nytra říkal, že například ve středních Čechách je operační středisko v Kladně a řeší několik mimořádných událostí najednou, když to zjednoduším, protože nikdy se nestane to, že ta mimořádná událost je jenom v Mladé Boleslavi. Jenom tím, že každá, de facto i ta malá věc je mimořádnou událostí.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Ty informace vždycky má nejlepší velitel zásahu, velitel zásahu například rozhoduje o tom, že přivolá, řeknu, laboratorní jednotku, zjednodušeně řečeno, to znamená, aby například zjistil, jestli v ovzduší jsou nějaké látky, které jsou zdraví škodlivé. Ten říká, prakticky koho, jakým způsobem se má informovat... ÚPV také říká, že to je posun z oprávnění na povinnost. Je to pravda, ale opravdu je to jenom posun v rámci operačního střediska. Je to v uvozovkách téměř, nechci říkat úplně sebrání té povinnosti velitele zásahu, protože on řekne: Tu povinnost mělo operační středisko.

Znova opakuji, operační středisko nemusí mít ty informace, tak aby mohlo rozhodnout, ty informace, kdo má, velitel, je velitelem zásahu. Opravdu v Mladé Boleslavi se několikrát ty mimořádné situace staly, ty velké, kdy bylo potřeba informovat obyvatele, ať to byl únik čpavku například na zimním stadionu, malého rozsahu, tam například operační středisko rozhodlo, že bude informovat, protože tam byl ten důvod, který má v zákoně dodán, to znamená, mohlo tam dojít k nebezpečí z prodlení, tam informovali přímo operační středisko, kladenské operační středisko informovalo o tom, že je únik čpavku na zimním stadionu v Mladé Boleslavi. Zatímco když hořela Akuma nebo teď nedávno ten požár, tak až velitel zásahu, který tam byl, okamžitě nám řekl, jak máme informovat, informovali jsme my jako město, informovalo i operační středisko, ale převážně město, protože my tam naštěstí máme ty sirény, do kterých se nedá takzvaně hovořit, to znamená, i tu zvukovou zprávu můžeme dát, tak jsme informovali, informovali jsme tímto způsobem, dále jsme informovali ještě městskou policii, která objížděla právě ty ulice, které jsou v blízkém okolí.

Opravdu se domnívám, že přesunout povinnost od velitele zásahu na operační středisko může být ku škodě, přestože věřím, že ta snaha, proč tomu tak je, proč to tady předkládám, je určitě ve smyslu toho zlepšit ten zákon. Já se domnívám, že ten dobrý úmysl by mohl naopak ten zákon zhoršit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…