Senátor Pavera: Není třeba slibovat lidem modré z nebe

17.04.2020 14:10

Projev na 20. schůzi Senátu 17. dubna 2020 k návrhu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

Senátor Pavera: Není třeba slibovat lidem modré z nebe
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Myslím, že by se nic nestalo, kdybyste mi nedala slovo, protože tady už všechno řečeno bylo, hezké dopoledne, paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové, vážená paní předsedkyně. Určitě bych jenom rád shrnul to, co už se tady řeklo, a to je to, že obrovský ekonomický růst v ČR, který byl v posledních letech, vláda vůbec nevyužila k tomu, aby si vytvořila nějaké rezervy, naopak, to už tady řeklo několik mých kolegů a kolegyň, že všechny rezervy jsou rozpuštěné, i ty, které byly na účtech v roce 2013, byly ve stovkách miliard, tak dnes tam není ani koruna téměř, myslím si, že je to obrovská škoda, i všechny sliby a všechny věci, které vláda dělá směrem k veřejnosti, že si je opravdu kupuje, v podstatě zadlužuje budoucí generace našich dětí a vnoučat, na které pravděpodobně vůbec nemyslí, já věřím, že si to ty děti i vnoučata uvědomí, že v budoucnu budou možná mít velký problém, že třeba nebude ani na důchody.

Co se týká, kdyby obce a města hospodařily stejně jako vláda, to znamená, šly na ruku svým voličům, tak samozřejmě nic v obcích nepostavíme a zadlužíme obec pro příští generace, a to, pokud paní ministryně ví, tak obce hospodaří nejlépe ze všech subjektů v ČR, mají rezervy připravené na výstavby v obcích, na to, kdyby se něco stalo při krizovém řízení a podobně. Tam si myslím, že není třeba, jak se říká, slibovat lidem modré z nebe, ale dělat to, co je užitečné, a to, co je správné, i s ohledem na ekonomickou budoucnost této země. Oceňuji paní předsedkyni Národní rozpočtové rady, že tady vystupuje s tím, mrzí mě, že vláda, která v Poslanecké sněmovně schválila Národní rozpočtovou radu, s ní nekomunikovala, vůbec o tom nejednala. Možná, že třeba by tady byl kompromisní návrh na určité roky, jak naznačila paní předsedkyně Národní rozpočtové rady, a nemuseli jsme dneska tady nehlasovat o tomto zákonu nebo naopak o zamítnutí. Nedělám si iluze, že by neprošel v Poslanecké sněmovně, protože to určitě projde, protože tak si to přeje vláda, tam vždycky prošlo to, co bylo vhodné pro vládu, ne pro tuto společnost.

Děkuji.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.