Sobotka: Jestliže vláda tyto peníze zavázala, tak už s nimi nepočítá ve vládní rozpočtové rezervě

04.11.2014 18:33

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 4. 11. 2014

Sobotka: Jestliže vláda tyto peníze zavázala, tak už s nimi nepočítá ve vládní rozpočtové rezervě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji.

Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem přirozeně debatu sledoval - ne že jsem ji nesledoval. Poslouchal jsem vystoupení pana poslance Kalouska, poslouchal jsem vystoupení i pana ministra financí. Já jsem tady celou dobu v Poslanecké sněmovně a poslouchám ta vystoupení, která tady jsou k jednotlivým návrhům zákonů. Čili není to tak, že bych tady nebyl nebo že bych dokonce debatu nesledoval, a proto musím říci, že ta debata probíhala trošku jinak, než nám to tady popsal pan poslanec Kalousek.

On sem prostě přišel s tezí, že vláda utratila celou vládní rozpočtovou rezervu. S tou tezí sem přišel do Poslanecké sněmovny, no a nenamáhal se dostatečně připravit na tuto diskusi, (Projevy nesouhlasu a bouchaní do lavic napravo.) prostě proto, že vláda skutečně těch pět miliard korun zavázala a ty finanční prostředky neutratila. A ty finanční prostředky jsou zavázány na základě veřejného usnesení vlády, je to součástí materiálů, které jsou veřejně publikovány, dají se dohledat na webu vlády. Tudíž tyto finanční prostředky byly dány stranou, tak aby nebyly zapojeny do výdajů státního rozpočtu, aby se o tyto výdaje státního rozpočtu snížil vládní deficit.

A jestliže vláda tyto peníze zavázala, tak už s nimi nepočítá ve vládní rozpočtové rezervě. A nepočítáme s tím, že bychom je v letošním roce jakýmkoliv způsobem používali. Ano, platí tato informace, to znamená, že vláda v tuto chvíli nepočítá s tím, že by dále používala vládní rozpočtovou rezervu, a těch pět miliard korun jsme zavázali a nebudeme je v letošním roce utrácet.

Takže by bylo dobře, kdyby nejprve tedy pan poslanec Kalousek si tyto věci ověřil a teprve pak vystoupil na půdě Poslanecké sněmovny s drtivou kritikou toho, jak vláda utratila i těch pět miliard korun, a že se vsadil s panem poslancem (ministrem) Brabcem a že tedy vyhrál, že jsme na ty peníze sáhli a že jsme tedy udělali něco, co je v rozpočtu s tím, co jsme říkali, když jsme projednávali zákon o státním rozpočtu tady v Poslanecké sněmovně. My jsme přece tady projednávali zákon o státním rozpočtu, ty peníze jsme stáhli do vládní rozpočtové rezervy. Opozice tehdy říkala, že je chceme utratit, a my jsme se ve vládní koalici dohodli a rozhodli, že ty peníze neutratíme a jsou zavázány a o ty se sníží deficit státního rozpočtu, tak jak o tom tady hovořil ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.