Štěpánek (TSS): Volební průzkumy často nejsou obrazem toho, jak se věci mají

05.09.2021 7:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k průzkumům volebních preferencí

Štěpánek (TSS): Volební průzkumy často nejsou obrazem toho, jak se věci mají
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Spisovatel, hudebník Petr Štěpánek

Trikolora je od prvopočátku trnem v oku zdejšímu mediálně-politickému hlavnímu proudu a netřeba pochybovat, že i hlavní průzkumníci jsou jeho součástí. A tak od prvopočátku platí, že je něco jako ten chlápek s koženou brašnou. Nesmí projít. Volební průzkumy často nejsou obrazem toho, jak se věci mají, ale jak si zadavatelé přejí, aby to dopadlo.

Trikolora není klasickou protestní stranou, jako třeba SPD nebo Volný blok, spíše je to úplně normální pravicová strana. Okamura volební zisk ODS nijak neohrožuje, neboť jeho elektorát se rekrutuje jinde. Trikolora, která je dnes ideově něco jako původní ODS z devadesátých let, by naopak mohla současnou Fialovu ODS a její spojence ohrozit velmi.

Stačí k tomu, aby „prasklo“, že je to ve skutečnosti zcela důvěryhodná alternativa pro zdejší střední třídu. Proto ta dlouhodobá úporná snaha vykreslovat Trikoloru jako dvojče SPD, natírat ji na hnědo a podstřelovat její preference. Volební potenciál Trikolory se ve skutečnosti pohybuje někde okolo 10 procent. Jde jen o to, aby lidé uvěřili tomu, že jejich hlas nepropadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…