Veleba (SPO): Dohoda CETA umožní větší vývoz mléčných výrobků na trh za oceánem

03.06.2014 13:46 | Zprávy

Senátor Jan Veleba se ve dnech 26. až 31. května zúčastnil pracovní cesty Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR do Kanady.

Veleba (SPO): Dohoda CETA umožní větší vývoz mléčných výrobků na trh za oceánem
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

„Z Kanady jsme přivezli návrh předsedy kanadského Senátu Noela Kinselly připravit trojstranný projekt potravinové produkce „Kanada – ČR – vybraná rozvojová země“. V této záležitosti podám informace a impuls ministrovi zemědělství a ministrovi zahraničních věcí vlády ČR a České zemědělské univerzitě Praha, která provozuje katedru tropického zemědělství,“ poznamenal senátor Veleba. V Kanadě absolvovala česká delegace celkem deset jednání s představiteli hospodářského a politického života, jednání s představiteli Centra pro evropská, ruská a euroasijská studia torontské univerzity, setkala se s krajany a navštívila celosvětově úspěšnou firmu na výrobu vodních armatur Karla Velana. Jednání probíhala v Ottawě, Montrealu a Torontu.

„Pro mne osobně byla nejdůležitější jednání s hlavním vyjednavačem globální obchodní dohody CETA mezi Kanadou a EU a bývalým premiérem provincie Quebek Pierrem Johnsonem, dále s předsedou kanadského Senátu Noelem Kinsellou, s viceprezidentem Hospodářské komory provincie Ontario a představiteli Ministerstva zemědělství a potravin Kanady i se zástupci senátního Výboru pro zemědělství a lesnictví,“ doplnil Jan Veleba.

Připravovaná dohoda CETA se podle senátora dotkne i zemědělství EU, tedy i ČR a umožní větší vývoz mléčných výrobků na kanadský trh a je tedy nutno pohlídat, aby se na něm mohli podílet i čeští zemědělci a potravináři.

„Uzavřením této dohody se dále otevřou také možnosti především pro průmyslové a stavební firmy, bude to příležitost pro export průmyslových výrobků a k účasti firem na veřejných zakázkách v Kanadě,“ uvedl dále Jan Veleba, který celkově hodnotí tuto cestu jako velmi přínosnou po stránce informační, nových kontaktů a konkrétních návrhů spolupráce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolovratník (ANO): Vládní pětikoalice totálně zničila stavební zákon

4:32 Kolovratník (ANO): Vládní pětikoalice totálně zničila stavební zákon

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stavebnímu zákonu.