Vinklátová (SLK): Po Ještědském hřebeni za skalisky i k mohyle letců

16.03.2022 4:31 | Tisková zpráva

Na jedinečné vyhlídky i barevné skalní útvary láká výlet po Ještědském hřebeni. Vyrazit na něj lze v kterémkoliv ročním období. Délka trasy je 13 kilometrů a začíná se v liberecké čtvrti Horní Hanychov.

Vinklátová (SLK): Po Ještědském hřebeni za skalisky i k mohyle letců
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Liberec má velkou výhodu v dostupnosti přírody doslova v minutách od konečných stanic tramvaje, a to jak pod Ještědem, tak v Lidových sadech. Hory doslova na dosah. Lidé tak nemusí čekat na víkend, ale mohou této výhody využít i na pár volných hodin v pracovním týdnu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pozvolné stoupání po modré a žluté turistické značce okolo bývalé sáňkařské dráhy zavede až do sedla Výpřež. Odtamtud provede naučná stezka Terasy Ještědu přes nejzajímavější skalní útvary Ještědského hřebene. K vidění tu jsou například křemencová Kamenná vrata, která jsou právem označována za nejkrásnější ještědskou skálu.

Krátká odbočka pak míří k nejsmutnějšímu kameni výletu, a to Mohyle letců s pozůstatky letounu, který se zde zřítil v roce 1948. Nelze také minout druhý skalní útvar, Červený kámen, ze kterého je krásný výlet na Ještěd a také krajinu Podještědí.

Komu ještě kameny nestačily, může odbočit k Tetřevím skalám, unavení výletníci doplní zásoby pitné vody u studánky Frantina. Přes 15. poledník dojdou až na rozcestí Pláně pod Ještědem, odkud čeká už jenom příjemné klesání okolo Hanychovské jeskyně až do cíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…