Vostrá (KSČM): Konec ČSSD v Čechách aneb Jak všechno dopadne

13.11.2013 9:20

Vypadá to skoro na šťastný konec. V neděli se obřadně sociální demokracie usnesla, že má ráda Bohuslava Sobotku a chce ho za premiéra.

Vostrá (KSČM): Konec ČSSD v Čechách aneb Jak všechno dopadne
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Pravda, předtím to vypadalo jinak a skupina spiklenců v čele s Michalem Haškem už chystala Sobotkovi pohřeb bez poct. Nakonec ale do připravené politické rakve spadli zákulisní bojovníci sami. Vlastně se ke svému konci prolhali. Krásný barvotiskový pouťový příběh jak z počátku 19. století. Padouši byli lapeni, potrestáni a Limonádový Joe české politiky si oprašuje své bělostné kalhoty. Realita je ale mnohem méně barevná, skoro by se dalo říct šedivá až hanba.
V ČSSD, otřesené velmi špatným volebním výsledkem, proběhl nelítostný boj o moc. Boj o vysněné premiérské křeslo. Občané, jejich zájmy, celá země, česká levice jako taková, nic z toho sociální demokraty nezajímalo.

Už od konce října všichni čekáme, kdy se konečně začne vyjednávat o nové vládě, která by začala řešit problémy, které způsobila pravice svou nepromyšlenou politikou za uplynulých sedm let. Teprve nyní se jednání pomalu rozbíhají. Kdy skončí a jaké ústupky budou znamenat, ví snad jen Bohuslav Sobotka.

Po nedělním mači v ČSSD se zatím zdá, že by se i mohlo blýskat na lepší časy. Bohuslav Sobotka vykonal nejprve zdvořilostní návštěvu u hnutí ANO a následně došlo i na lidovce. Co na tom, že tohle vše už mělo být dávno za námi a dnes jsme mohli být mnohem dál.

Vzpomeňme, jak plamenně hovořila ČSSD před volbami proti církevním restitucím. Nyní se ukazuje, že přes lidovecký vlak vůbec k žádným změnám nedojde.

Hnutí ANO sice ukazuje vstřícnější tvář, ale žádné velké zásahy do miliardových církevních restitucí také nehodlá připustit. Bohuslav Sobotka je v těžké situaci.

To však není všechno. Co progresivní zdanění, tedy zvýšení společenské solidarity, co zvýšení daní firmám, zrušení poplatků ve zdravotnictví, výrazné zvýšení minimální mzdy, snížení DPH? ČSSD se dostává do situace, kdy z toho všeho nemusí splnit takřka nic. Možná nějaká kosmetická opatření, ale skutečné razantní změny se budou těžko prosazovat.

Pokud Bohuslav Sobotka ve vyjednávání s ANO a lidovci neprosadí aspoň některá ze zásadních  levicových opatření, čeká ho pravděpodobně velký debakl.

Nad mnoha klíčovými oblastmi doposud visí otazník. Není známo, jak se nová vládní koalice postaví k obraně země, k české armádě. Před volbami jsme prosazovali, aby se armáda konečně přestala věnovat výhradně zahraničním misím v cizím žoldu. Obranyschopnost ČR se stávala čím dál více chimérou. Bude zajímavé vidět, kam až bude schopna ustoupit ČSSD, zda si zachová aspoň váhavý postoj k zahraničním vojenským akcím, nebo v ní zvítězí bombometčíci a jestřábi. A tak by se dalo pokračovat od jedné oblasti k druhé. Nejhorší variantou by bylo, kdyby bylo programové prohlášení jen snůškou frází a vzletných slibů. Hezky by se sice recitovaly na tiskové konferenci v Lidovém domě, ale to je tak vše.

V každém případě platí, že země potřebuje vládu co nejrychleji. Je před námi schvalování státního rozpočtu, musíme řešit ekonomickou krizi a stále se zvyšující  nezaměstnanost. Bohuslav Sobotka teď má poslední šanci prokázat, že umí být tvrdým hráčem na politickém poli. Každé zklamání levicových voličů poškodí obraz české levice jako celku. Předseda ČSSD by to měl mít na paměti. Mnozí komentátoři píší, že Bohuslav Sobotka prokázal tvrdost ve střetu s Michalem Haškem. V tomto případě ale šlo o boj na domácím hřišti, kdy mohl Bohuslav Sobotka mobilizovat aparát Lidového domu. Nyní ale má před sebou silného hráče, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. A v partii s ním mu žádní demonstranti s odznáčky „Za Sobotku“ nepomohou.

Komunisté se po těchto volbách ocitli v situaci, kdy mají obrovskou odpovědnost. Nejen, že se stávají postupně hlavní silou české levice, ale leží před nimi velký a zásadní úkol přispět k uklidnění politické situace a nalezení východiska z krize, ve které se země nachází.

Naším heslem nikdy nebylo a nebude, že čím hůře, tím lépe pro nás. Kritikou kroků současné ČSSD chceme docílit toho, aby tato strana, která je formálním vítězem voleb, neprovedla úkrok doprava. A tím nepoškodila na dlouhá léta celou českou levici. Bohuslav Sobotka i celá sociální demokracie si to musí uvědomit. KSČM jim k tomu ráda a vydatně pomůže. Nebudeme sedět se založenýma rukama v klíně a v nové Poslanecké sněmovně budeme apelovat na rychlou dohodu na složení klíčových orgánů. Tak, abychom mohli začít pracovat. Hašteření a divadélek už bylo na levici dost.  
 
Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!