Votava (LEV21): Dluhy se mají platit

25.02.2016 17:02

To by mělo být vždy jasným pravidlem. V proklamované „výzvě OSN“ mne zaskočilo jen to, že budu platit i já, který si od nikoho nic nepůjčil.

Votava (LEV21): Dluhy se mají platit
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Nad tou „výzvou OSN“, tak by se měli  zamyslet zejména ti,  co utíkali do exilu. Jistě jich byli statisíce, zejména po roce 1968. Drtivá většina z nich obohatila novou domovinu svou kvalifikovanou prací. Byli to zejména lékaři, vědci, ale i umělci, sportovci, … Ti všichni svou prací a vědomostmi, se v cizině neztratili. Své vzdělání, profesi dali ve prospěch státu, který jim nabídl azyl. Svůj dluh jistě už dávno zaplatili.

My ostatní, co jsme zůstali ve své vlasti, jsme prožívali společně dobu nesvobody. Neměli jsme tu odvahu utéci, nebo prostě jsme nechtěli hledat nové domovy. Nejspíše nám ta naše země, příliš přirostla k srdci. Milovali jsme ji. Máme rádi její kulturu, ale i tu malebnou českou krajinu. Proto jsme neutekli z našich vesniček, malebných městeček, neopustili jsme své domovy. Neopustili jsme ani své staré rodiče, své sourozence, ani své rodiny. Naše děti vyrůstaly ve skromných podmínkách….  I drobná vítězství nám dělala radost.

Mnozí z nás čelili v zaměstnání, či v bydlišti perzekuci, tedy trestu za své příbuzné v zahraničí. Byli jsme ale rádi, že se jim v cizině žije dobře, že mohou jezdit po světě, opalovat se u moře, v  zimě jezdit na sjezdovky do Alp. Těšili jsme se z jejich krásných automobilů, velkých bazénů i honosných vil. Občas nám dali nahlédnout do toho svého blahobytu….

O Vánocích jsme jim záviděli  ty banány, naplněné výlohy, rozzářené ulice, …věděli jsme, že náš Ježíšek bude skromnější. Ale nenaříkali jsme. 

My ostatní, co jsme neopustili svou domovinu, jsme stáli o Vánocích ve frontě na ty vzpomínané banány, pomeranče někdy i na  toaletní papír. Místo do Alp jsme jezdili do Krkonoš, místo teplého moře, jsme se koupali u rybníka, nebo na Baltu. Místo Mercedesu, jsme proháněli Škodovku nebo Trabanta. Potěšilo nás každé hokejové vítězství nad sovětskou „ sbornou“ , semkla nás i česká písnička v naší hospůdce, zajeli jsme si na své milované chalupy…. Nikdy jsme nečekali s nataženou rukou.

Po roce 1989 jsme přijali novou výzvu i novou realitu.  Zmizeli naše továrny i  zaměstnání. Naše úspory pohltila inflace, či zkrachovalé banky. Pravda mohli jsme zase jezdit po světě, nebo si koupit vysněné ojeté auto ze zahraničí.

Jen, nám mnohým je divné, za koho máme platit ten dluh.

Já si nic nepůjčil. 
   
Přemysl Votava
NS-LEV21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…