Vymazal (Piráti): To chceme, aby se lidi zase začali vracet ke kouření cigár? Jako fakt?

25.07.2023 8:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zvýšení cen za e-cigarety.

Vymazal (Piráti): To chceme, aby se lidi zase začali vracet ke kouření cigár? Jako fakt?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Vymazal

Chceme jako společnost, aby se lidi zase postupně začali vracet ke kouření cigár? Jako fakt? Já myslím, že ne.

Ok, jasně. Kouření e-cigaret je taky škodlivé, to si pojďme říct. Ale stále je méně rizikové než spálený tabák. I kvůli tomu, že spousta lidí postupně přechází na náplně bez nikotinu.

Proto nerozumím, proč chce ministerstvo financí zdražit náplně do e-cigaret (včetně těch bez nikotinu) a to dokonce do té míry, že to vyjde víceméně nastejno s normální krabičkou cigaret z trafiky.

Jako chápu, že tady máme dluhy po předchozí vládě. Ale tak snad už v základech ekonomiky se učí, že výběr daní je efektivní jen do nějaké míry. Když to u produktu s daní přeženete, lidi produkt přestanou jednoduše kupovat a přejdou na alternativu. Proč by někdo s sebou měl pořád nosit všechno příslušenství k e-cigaretě a taky se obávat vybité baterky, když klasické cigarety vyjdou na stejno a nepotřebujete k nim nic než zapalovač? Jasně, chuť, zdraví atd. Ale to si řekne jen část lidí. Pro hromadu z nich jsou hlavní motivací peníze. Tak to prostě je.

Celá léta tady bojujeme se závislostí na kouření cigaret, která stojí zdravotní systém miliardy. Vláda dokonce přijme STRATEGII proti závislostem. A teď všechny ty snahy hodíme do koše, protože si myslíme (!), že tím zachráníme veřejné finance? Asi nemusím říkat, že i sektor e-cigaret, který tohle významně poškodí, taky odvádí daně…

Sorry za ten naštvaný tón, ale prosím, tudy fakt ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky