Zelení: Umění pro klima – teď už opravdu?

30.08.2020 21:29

V únoru 2019 bylo vydáno prohlášení třiceti (dnes již osmdesáti) pražských kulturních institucíUmění pro klima, kteří s naší podporou navázali na lednovou “Londýnskou výzvu”.

Zelení: Umění pro klima – teď už opravdu?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Tou Zelení vyzvali vedení Prahy ke spolupráci na klimatické politice, když se od vlády zřejmě ničeho pořádného nedočkáme. ZDE. V prohlášení umělců mimo jiné stojí:

„Budoucnost bude jen taková, jakou ji budeme schopni zajistit, a kultura a umění mají v tomto procesu nezastupitelné místo (…) Uvědomujeme si závažnost situace a chceme se podílet na řešení, které bude mít pozitivní dopad na celou společnost. Vnímáme také, že je třeba zásadně změnit fungování institucí, včetně těch kulturních. Je nutné připravovat konkrétní adaptační a transformační opatření. To s sebou přináší i nastavení jiných pravidel pro financování a řízení kulturních institucí, která budou brát v potaz současnou krizovou situaci.“

Jak už to tak s mnoha výzvami bývá, vyzývaná strana, tedy Magistrát hl. m. Prahy, si v osobě radní pro kulturu Hany Třeštíkové výzvu fyzicky přebrala – a od té doby, navzdory řadě připomínek a urgencí bylo ticho po pěšině.

V situaci, kdy podle uznávaných výzkumů je každý další rok kritický v boji proti klimatickému rozvratu, se ze strany pražského vedení ve věci výzvy nedělo půl druhého roku nic.

Teprve nyní, v druhé polovině srpna 2020, se věci dávají do pohybu, a to opět za vydatného přispění Zelených.

Proběhla schůzka u radní pro kulturu, ze které vyplynulo pověření jejímu týmu  prověřit v souladu s návrhem Zelených možnost zavedení energetického managementu podle normy ISO 50 001 u co největšího počtu pražských kulturních objektů. Signatáři výzvy se dále, v reakci na nadále víceméně pasivní, natož pak invenční přístup vedení Prahy zavázali rozpracovat a předložit konkrétnější požadavky na vedení Prahy včetně představy o tom, jak by vedení Prahy mohlo další kroky koordinovat.

„Za zásadní považujeme vedle šetření energiemi v objektech přenastavení grantových pravidel,“ vyjádřil se k tomu spolupředseda pražských Zelených Vít Masare. „Magistrát má skrze svou grantovou politiku veškeré předpoklady k tomu, zajistit, že ekologicky zodpovědné řízení institucí bude pro ně znamenat významné plusové body do dalšího provozu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.