„Pane premiére, vždyť už i vaši voliči nám píší... Změna? K horšímu. Na demisi!“ Okamura se rozehřívá

15.02.2022 16:11

SPD udělá znovu maximum, aby nebyl schválen pandemický zákon, řekl lídr SPD Tomio Okamura před zahájením jednání Poslanecké sněmovny. Následně se na začátku schůze postavil k pultíku a rozjel další ze svých monologů.

„Pane premiére, vždyť už i vaši voliči nám píší... Změna? K horšímu. Na demisi!“ Okamura se rozehřívá
Foto: Screen: psp.cz
Popisek: Tomio Okamura řeční v Poslanecké sněmovně.

„Já za naše hnutí SPD budu navrhovat řadu bodů na změnu programu schůze této Sněmovny. A na úvod bych to krátce zdůvodnil. Vláda tady tlačí jako svoji prioritu pandemický zákon. A chtějí to prostě jako první bod dnešní schůze této Sněmovny. Ale my jako SPD vidíme priority jinde. Proto tady navrhneme jménem poslaneckého klubu SPD řadu návrhů na změnu programu schůze Poslanecké sněmovny, protože pro SPD jsou prioritou slušní lidé. Podpora slušných lidí. Aby měli slušní lidé více peněz, bezpečí a spravedlnosti,“ sdělil Okamura úvodem, že nesouhlasí s prioritami, které má vláda Petra Fialy (ODS). 

„Když se podíváte na uplynulý měsíc, vy jste u vlády pár týdnů, tak v podstatě jedinými vašimi prioritami, které tady vidíme, tak je protlačit pandemický zákon, kterým chcete omezit další, ústavou garantovaná práva a svobody občanů, chcete omezit tyto další svobody a práva občanů od 1. března... Zatímco evropské země rozvolňují a vracejí se do normálního života postupně, tak vaše jedna z hlavních starostí je, jak protlačit pandemický zákon, kterým byste ještě omezili další práva a svobody občanů. No a s tím my samozřejmě nemůžeme souhlasit, s tím my nesouhlasíme. Pro SPD je prioritou například řešení zdražování,“ poukázal Okamura. 

„A vaše vláda a pan premiér osobně sliboval, že předložíte plán na vyřešení zdražování do konce prosince. Byla to lež, nepředložili jste nic,“ poukázal Okamura na zdvihající se ceny elektřiny, plynu, potravin. „Ale vláda nenabízí pomoc. Jednou z vašich hlavních priorit, které jsme tady viděli, tak je, že chcete protlačit pandemický zákon, kterým chcete omezit další ústavní práva a svobody občanů. Další vaší prioritou, která tady je, a s tím opravdu taky nesouhlasíme, že je to priorita, která by měla být pro občany České republiky, je, že chcete protlačit korespondenční volbu. To už tady bylo, ten zákon,“ poznamenal dále Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Protože vaší koalici klesají preference, podle průzkumu, který jsme viděli a odvysílala ho i TV Nova, tak vaší koalici důvěřuje již pouze 26 procent občanů. Strmě klesá podpora vaší koalice. A vy se bojíte, že už neuspějete ve volbách, proto chcete změnu způsobu voleb v České republice, která navíc umožňuje manipulace a podvody. To jsme viděli v Rakousku, že kvůli problémům s korespondenční volbou se opakovalo druhé kolo posledních rakouských prezidentských voleb. Ve Francii dokonce korespondenční volby zrušili. Takže to je vaše druhá starost,“ shrnul Okamura.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Rozčílil se i nad výběrem národního ptáka. „Nemám nic proti ptákovi, ale je potřeba vyřešit zdražování,“ dodal Okamura se slovy, že priority vlády jsou děsivé. 

„Chcete ovládnout Českou televizi a Český rozhlas. Chcete politicky ovládnout Český rozhlas a Českou televizi. Normální politický puč, kdy vy v podstatě chcete teď, plánujete odvolat celou Radu ČT a Českého rozhlasu a dosadit si tam pouze lidi, kteří vám jdou politicky na ruku. To je neuvěřitelný! To je totalita! To je tak nedemokratické jednání, které tady chystáte, že k tomu v podstatě – já jsem věděl, že ta vaše vláda nebude nic moc... Premiér Petr Fiala měl pravdu. On sliboval změnu. Petr Fiala sliboval změnu, ale občanům neřekl, že to bude změna k horšímu. A teď vaši voliči nestačí často zírat, protože řada z nich nás oslovuje kvůli pandemickému zákonu, protože ten zákon nechtějí. Dokonce, jak víme, tak pandemický zákon, váš vládní zákon, nechtějí ani vaši vlastní senátoři,“ poznamenal Okamura. „Vláda nemá podporu ani u svých vlastních senátorů. A to je opravdu na demisi! Problém je, že vy si myslíte, že to je v pořádku, ale ono by to bylo v pořádku, kdybyste si to dělali ve své vlastní firmě,“ poznamenal Okamura. S vládou Petra Fialy se podle jeho slov vrací totalita. Říkal mu to prý u oběda kolega poslanec Jaroslav Bašta.

„Tato vláda je proti slušným lidem. Vy nejenom odmítáte zvýšit příspěvek na péči o zdravotně postižené, který se nezvyšoval několik let, takže zdravotně postižení spoluobčané, kteří potřebují, aby jim někdo pomohl, tak nejsou schopni si zaplatit ani tu pomoc. Ale vy dokonce v rozpočtu ubíráte zdravotně postiženým. To je úplně neuvěřitelné. Vy nejenom že nepřidáte, ale vy dokonce ubíráte. Ubíráte i matkám samoživitelkám,“ rozhorlil se Okamura. 

Ve své úvodní řeči hovořil také o nepřizpůsobivých. Když navrhoval bod na pořad schůze, dostal se do křížku s předsedající schůze Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). „Vzhledem k tomu, že vy sám jste v průběhu té své řeči změnil název bodu asi pětkrát, poprosím vás, abyste název bodu dal písemně. Bude to to nejjistější řešení, abychom to pak řekli správně, až o tom budeme hlasovat. Abyste byl spokojen s tím, jak ten návrh zní,“ poznamenala Pekarová Adamová. „Paní předsedkyně, já nenaskočím na vaši žádost, protože to není v jednacím řádě, že to mám dát písemně, proto vás naopak požádám, že vám to zopakuji ještě jednou a poznamenala jste si to. Děkuji vám za vaši žádost, rád bych vám vyhověl, kdyby to byl jeden návrh, ale protože těch bodů mám asi 10, nemohu si to zapamatovat, proto vám to raději zopakuji třikrát, myslím to fakt věcně,“ uvedl Okamura a Pekarová Adamová rezignovala. „Poprosím o zopakování toho, jak si přejete nazvat nový bod,“ uvedla Pekarová Adamová a Okamura jí název bodu k tomuto tématu zopakoval.

„Slyšel jsem, že vládní pětikoalice chce totalitně omezit řečnickou dobu u rozpravy nad pandemickým zákonem. Omezit tak, aby se poslanci SPD nemohli vyjádřit. Omezit ji na pět minut, případně dvakrát pět minut. To prý máte v plánu. Umlčet opozici. I senátoři hlasovali proti. Ale vy chcete umlčet, totalitně to tady ovládat. Vy byste nejradši, aby opozice nechodila do Sněmovny, podle mě. Vy byste byli nejradši, abychom byli nějaké loutky,“ rozhorlil se po více než hodině mluvení ve Sněmovně Okamura. A pokračoval dál. 

„Chtěl bych vás vyzvat k tomu, abychom tady nastavili trošku jinou kulturu, abychom se přestali nálepkovat, protože úplně vrchol je, když tady říkali, že to byli, tuším, Piráti, paní Richterová, že SPD není demokratická strana, přitom my máme jediného signatáře Charty 77 v celé Sněmovně, a politického vězně. To opravdu Jaroslav Bašta tady nestačil kroutit hlavou, co si paní Richterová dovoluje vůbec tady, vzhledem ke svým zkušenostem, neadekvátně vyjadřovat o zástupcích, o lidech, které máme v poslaneckém klubu. To není normální. Tyhle urážky, tyhle trapné výkřiky, myslím si, že je příležitost si to nyní říct, protože dneska tady asi budeme déle,“ poznamenal dále Okamura. 

Následně přeskočil k dalšímu bodu, Pekarová Adamová jej však upozornila na jednací řád a na to, aby hovořil k věci. Okamura nejprve oponoval, že má přednostní právo. „A jestli mi chcete vzít slovo, tak mi to řekněte hnedka, protože já bych se rád dostal k návrhu programu,“ poznamenal Okamura. „Nic takového nechci, já vás jenom vyzývám, abyste hovořil k věci,“ poznamenala Pekarová Adamová. „Přerušení řečníka má přesné parametry. V případě, že neporušuji jednací řád, tak mě nepřerušujte,“ poučoval Pekarovou Adamovou Okamura. „Hovořte k věci,“ zopakovala Pekarová Adamová. „Nebudu tady kývat na subjektivní výklad. Chci tady navrhnout program a nejsem časově omezen v tom, to není v jednacím řádu,“ oponoval Okamura. 

A tak přišla řeč o autorských poplatcích, o zestátnění exekutorů, o místní příslušnosti exekutorů, o islámském zahalování se na veřejnosti či o zákonu o referendu. „To je opravdu tristní, že přijetí zákona o referendu vypadlo z vládního prohlášení této vlády. Minulá vláda to tam měla, vláda Andreje Babiše, pak se na to v podstatě vykašlali a zákon hodili přes palubu. A já bych chtěl upozornit poslance vládní pětikoalice, že jsme jednou z posledních zemí v Evropě, která nemá zákon o referendu,“ dodal Okamura, že standardem je zákon o referendu.

Řeč přišla i na zemědělství. „Vláda Petra Fialy nejenom že neřeší zdražování, ona se vykašlala i na mladé lidi, kteří si chtějí pořídit bydlení na hypotéky. Vůbec nepomáháte lidem v ničem. Ještě navíc tady ministr zemědělství Zdeněk Nekula, tak ještě jste tím způsobem, jakým teď postupujete, tak zdražujete... to je potřeba také vysvětlit. My bychom rádi diskutovali zemědělskou politiku. Tohle je diktát Bruselu, na který doplatí občané České republiky. Podílíte se na zdražování potravin v České republice. To je šílený, to je úplně neuvěřitelná situace,“ zmínil Okamura.

Po téměř dvou hodinách řečnění přišel Okamura s návrhem dalšího bodu. „Navrhl bych rád bod s názvem Vláda podvedla voliče. Protože vy jste prostě říkali před volbami, a já vás cituji, vy jste řekli před volbami, že již žádný nouzový stav v souvislosti s onemocněním covid-19 vyhlašovat nehodláte. A teď vyhrožujete, že jej vyhlásíte od března. Jestli tento bod zamítnete, svědčí to o totalitních nedemokratických praktikách,“ uvedl Okamura. 

V České televizi pak podle jeho slov vládne cenzura. Okamura tak veřejnoprávní vysílání zhodnotil na základě toho, že podle svých slov sedm let nebyl pozván do pořadu Otázky Václava Moravce. Stejně tak kritizoval Český rozhlas Plus. „Odmítáme zvyšování koncesionářských poplatků. A divím se, že to stojí vedení České televize za to, že kvůli Václavu Moravcovi, kvůli jednomu člověku, tak že celá Česká televize musí být skutečně pod kritikou. Myslím si, že je to škoda,“ dodal Okamura.

Dalším bodem, který Okamura navrhl k projednání, byl bod s názvem Umlčování politických oponentů. „Rád bych tady přednesl žádost i vedení Sněmovny,“ poznamenal Okamura. „Nikdy, když jsem byl v minulém období ve vedení Sněmovny, nikomu jsem neskočil do řeči, abych ho přerušil, přestože mnozí z vás za mnou chodili, abych přerušil. Já si na to pamatuji. A vzpomeňte si, že jsem vám vždy odpověděl, že to neudělám, protože na tom mikrofonu by měla být maximální demokracie. Vzpomeňte si na to, že jsem takhle k tomu přistupoval. A byl bych rád, kdyby se takto k tomu přistupovalo i k nám, i když se ty role obrátily. Protože se zase můžou obrátit zpátky,“ dodal Okamura. Vládní pětikoalice by neměla podle jeho slov přerušovat poslance.

Rozpoutal také bod ohledně sponzorování hnutí STAN. „Kdo financoval jejich kampaň? Piráti jsou servilní, tak ti už ani nechtějí slyšet. Dostali korýtka, tak už je to nezajímá, tak mlčí. To znamená, prostě tady je to potřeba vyjasnit. Tento bod může trvat minutu, když pan ministr vnitra, místopředseda vlády a předseda hnutí STAN Vít Rakušan, kdo jim platil kampaň. Že on si myslel, ale to je jak pro malé děti – snaží se z nás udělat hlupáky, že když peníze vrátí, tak že to vyřešil. To není pravda. Není to transparentní... kuloárně nějaké tamtamy, jsem získal pocit, že dokonce pan ministr vnitra Rakušan začal zneužívat Ministerstvo vnitra pro politický boj s SPD. A k tomu se taky dostanu, to bude další bod, takže místo aby vyjasnil své hospodaření a vyjasnil financování hnutí STAN, sami to vyjasnit nechtějí. To je divné, to je špatně. Ten bod spočívá v tom, že netransparentní financování hnutí STAN z Kypru...,“ sdělil Okamura.

Další bod pak nazval Ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN zneužívá Ministerstvo vnitra. „Protože Vít Rakušan se nám začal mstít. A to jsem tedy nestačil zírat, co to má znamenat a dal SPD na seznam dezinformátorů Ministerstva vnitra, protože prostě my nechceme, aby Česká republika byla zatahována do války s Ruskem na Ukrajině. My jsme se pak na to podívali, co tím vlastně má na mysli, a on tam cituje vyjádření našeho poslance Jiřího Kobzy a našeho europoslance Ivana Davida, kteří se vymezovali vůči zatahování České republiky do války na Ukrajině proti Rusku. Jaká dezinformace? To nechápu, tohleto!“ pousmál se Okamura. „Vít Rakušan se nám mstí za to, že chceme, aby vyjasnil to financování. Je to msta a připadá mi to jako estébácký nebo kágébácký manýry, kdy prostě někdo je v nějaké státní funkci a zneužívá to vůči tomu, aby likvidoval nepohodlné oponenty. To je děs. To je děsivá situace. Myslím si, že je potřeba to tady probrat a přijmout usnesení, aby Poslanecká sněmovna uložila ministru Vítu Rakušanovi, aby nezneužíval Ministerstvo vnitra pro politický boj,“ dodal Okamura a evidentně se ani po třech hodinách neubíral ke konci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…