Klidný Andrej Babiš, nervní a svržený Kalousek, svatá Němcová. Psycholog podrobně rozebral naše vůdce

10.03.2014 7:26

Velice podrobně rozebírá psycholog Petr Beroušek motivaci aktérů nejčastějších politických střetů povolební doby Miroslava Kalouska a Andreje Babiše. Počínání prvního místopředsedy TOP 09 přičítá i tomu, že byl vytlačen z piedestalu, na němž se tak dlouho držel. Oba dva rivalové podle něj trpí fenoménem, kterému se říká politická narkomanie.

Klidný Andrej Babiš, nervní a svržený Kalousek, svatá Němcová. Psycholog podrobně rozebral naše vůdce
Foto: Archiv PB
Popisek: Psycholog Petr Beroušek

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Se zcela vyměněnými rolemi se už pátým měsícem od předčasných voleb vyrovnávají především politici ČSSD, ODS a TOP 09. Zatímco sociální demokraté si po sedmi a půl letech připomínají, jak chutná moc, prořídlé poslanecké řady dvou ještě loni vládních stran čítají dohromady všehovšudy 42 hlav, což je odsunulo takřka do bezvýznamnosti. Při tomto rozložení sil tradiční souboje koalice s opozicí nahrazuje nelítostný duel, do něhož si první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vybral jako soupeře Andreje Babiše.

Svého nástupce v křesle ministra financí častuje výrazy jako kmotr kmotrů, lhář, StBák, analfabet, které více než politický boj připomínají osobní nevraživost. „Zcela určitě to je velmi osobní, ale je to v podstatě tak, jako když jeden kohout vytlačuje druhého kohouta,“ konstatuje psycholog Petr Beroušek, který na Akademii managementu a komunikace v Praze přednáší obecnou psychologii a jehož ParlamentníListy.cz požádaly o zhodnocení toho, jak se Miroslav Kalousek vyrovnává s odsunutím do opozice a proč neustále útočí na předsedu hnutí ANO.

Komplexy, namyšlenost a touha po moci už od mládí

Exministra financí považuje za typ pragmatického, v podstatě neideologického politika, který se dostal do situace, kdy je vytlačen člověkem podobného typu, který mu navíc dává najevo, že ho přezírá. „Lidé typu pana Kalouska, a takových je celá řada, mají své komplexy, na druhé straně jsou zase namyšlení. A to je kombinace, která z nich potom dělá ty tvory, jakými se nám jeví. Jdou za svou vizí politického sebeprosazení. Ale v tomhle případě narazila kosa na kámen,“ poukazuje psycholog na to, jak zdatným sokem šéf ANO je.

K cyničnosti a bezohlednosti má Kalousek poměrně blízko

Momentálně největší politické rivaly spojuje i vysoká míra pragmatičnosti. „Ani jeden z nich nepotřebuje žádnou velkou ideologii. V jistém smyslu je to pro ně byznys, je to možnost se prosadit. Oba dva trpí fenoménem, kterému se říká politická narkomanie. To znamená, že jim začala moc chutnat. Takový člověk se pak chová tak, jako když je někdo závislý na drogách. Je nekritický k tomu, co se děje kolem něj, přeceňuje své vlastní názory, své myšlenky, má pochybovačné přístupy k lidem, kteří nejsou jeho krevní skupiny,“ vysvětluje odborník.

Miroslava Kalouska vidí jako politika klausovského typu s piedestalem důležitosti, který si myslí, že je nejšikovnější, vzdělaný a čestný. „Ve skutečnosti to je hodně jinak a k cyničnosti a bezohlednosti je tam poměrně blízko. Když analyzuji některé Kalouskovy výroky, tak jsem sám překvapen,“ říká pro ParlamentníListy.cz psycholog Petr Beroušek.

Nečas tvrdým designérem politické kultury a názorů nebyl

To, že Miroslav Kalousek a Andrej Babiš musí jít proti sobě, považuje za přirozené. „Jejich kořeny i to, jak v kariéře šli a proč za ní šli, jsou velmi podobné. Oni se opravdu cítí jako rivalové. To u skupinové šedi reprezentované třeba současným předsedou vlády není co řešit. Mezi skupinové lidi patřil svým způsobem i Petr Nečas. Byl schován za nějakou zájmovou skupinu, ale nebyl tím, kdo by sám byl tím tvrdým designérem politické kultury a názorů jako třeba Miroslav Kalousek,“ myslí si psycholog.

První místopředseda TOP 09 šel do politiky proto, že se potřeboval a chtěl zviditelnit. „Ve svém přístupu, té tvrdosti, otevřenosti až vulgárnosti viděl určitou míru vtipnosti a zrcadlení své inteligentnosti i dobrého přehledu o věcech, o kterých ovšem ve skutečnosti zdaleka takový přehled neměl. Ale to je úděl lidí, kteří se do politiky dostanou. Jestliže pak cítí nějaké to ohrožení ´já´ v sobě, jako teď třeba pan Kalousek, tak zase touží po tom to velkolepé ´já´ v sobě nějakým způsobem osedlat a takhle ho nabídnout veřejnosti, ať to stojí, co to stojí,“ míní Petr Beroušek.

Místopředseda TOP 09 prožívá po vytlačení z piedestalu depresi

Navíc Miroslav Kalousek pochopil, jak velmi je důležité se zviditelňovat v médiích. „A dělá pro to všechno včetně provokací, urážení, protože to je ono mít pocit rváče. Ale pro mě je překvapující, že tito lidé, přestože působí svým způsobem velmi dominantně a mnohdy extrémně přesvědčivě, tak když člověk analyzuje jejich výroky, tak to nesvědčí o žádném zázraku. V podstatě je to běžný člověk jako každý jiný, jen víc touží po moci a po tom se prosazovat na rozdíl od jiných, kteří by do politiky nešli,“ podotýká odborník.

Na Miroslavovi Kalouskovi, jehož loni na podzim odstavili voliči po dlouhé době od moci, můžeme prý vidět takzvané abstinenční příznaky. „Najednou je jakoby stranou věcí, byl vytlačen z toho piedestalu a myslím, že z toho opravdu prožívá depresi. Postupně začal mít pocit, že tou svou arogancí, tím svým dryjáčnickým přístupem se u moci udrží a že to zvládne. Dokonce podle mého názoru určitě spekuloval, že by byl schopen převzít post premiéra,“ domnívá se psycholog.

Babiš je na koni, a tak nemusí tolik dupat a prášit

Své útoky na Andreje Babiše ozvláštňuje politický matador překvapivými přirovnáními. Na Frekvenci 1 o něm mluvil jako o tygrovi Šerchánovi z Knihy džunglí s tím, že premiér Sobotka není Mauglí, aby s ním zatočil. „Hledá originalitu, chce se cestou médií znovu vrátit a věří, že právě tímhle způsobem se mu to podaří. Vyloučit se to nedá. Z politologie to známe, že politici s extrémními názory dokázali přesáhnout rozumné a vzdělané autority, které pak rezignovaly a řekly, ať to tedy dělají oni,“ připomíná Petr Beroušek.

Šéf hnutí ANO podle něj dělá správně, že se v reakcích na Kalouskovy výpady drží trošku zpátky. „Je si vědom toho, že je na koni, ne pod koněm, takže nemusí tolik dupat a prášit. A že ten klid a takové výrazně přibrzděné reagování je něco, co mu de facto vytváří předpoklad celý ten fenomén Kalouska zvládnout. Protože zřejmě předpokládá, že to jeho rivala přestane brzy bavit. Navíc mu nejde o to čeřit vody, vždyť přece přišel s tím ´jdeme pracovat´, tak tady nemůžeme jen pindat a dohadovat se, ale musíme pracovat,“ vysvětluje psycholog.

Kdo jde do politiky, musí počítat i s urážkami a napadáním

„Kdyby Andrej Babiš začal křičet a dělat psí kusy, tak by to na Miroslava Kalouska nemělo takový efekt jako právě ten až provokativní klid, který nabízí. Ale je to hra, při níž si možná i předseda hnutí ANO uvědomuje, že pro něj to není špatné, když se svým soupeřem chodí na tyhle koridy. Počítá s tím, že lidé spíš ocení toho toreadora a na konci tím, který to zvládne, bude on. A navíc má teď momentálně v rukou trumfy a především moc,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz psycholog Petr Beroušek.

Přesto může hrát místopředseda TOP 09 na to, že jednoho z nejbohatších českých občanů znechutí neustálé napadání a urážky a z politiky se stáhne. „Ale když děláte velký byznys, tak tam se občas takové ty šťouchance a trošku blbé řeči také objevují. Pro pana Babiše to může být dobrá zkušenost i do toho velkého byznysu, protože i tam se kolikrát rvou, i když to není tolik vidět, protože to není předmětem zájmu médií. Kdo jde do politiky, s tím musí počítat. A myslím, že si to i Andrej Babiš dobře uvážil, že to snese,“ konstatuje odborník.

Politickou pavlač spíš snášejí pragmatici než lidé s idejemi

Připomíná, že jsme už byli svědky napadání i všech tří dosavadních českých prezidentů. „To se na naší politické scéně, bohužel, děje. Je to taková pavlač a typy, jako jsou právě pragmatici Kalousek a Babiš, s tím nemají takový problém jako osoby ideologicky velice spjaté s myšlenkami. Takovou reprezentantkou byla klasicky Miroslava Němcová, která to brala jako svaté náboženství. A logicky to je úplný svět těch, kteří jdou tou cestou víry, a těch, kteří politiku berou jako naprosto pragmatický byznys, což v dnešní podobě je,“ tvrdí Petr Beroušek.

Podle něj jde dnes do politiky kromě pár naivů naprostá většina proto, aby udělala byznys. „Ten byznys může mít i morální konsekvence, že třeba udělá pořádek a pokusí se zlikvidovat enormní korupci a zjednodušit funkčnost, která jinak vytváří šedou ekonomiku státu. To si dokážu představit, že určitě u Andreje Babiše a u některých dalších může hrát roli a že se v tom angažují i v té současné vládě, ale ten základ je tam vždy stejný. Na politiku se pohlíží jako na zdroj moci, a to i té finanční,“ dodává psycholog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…