Zaútočí Rusko na Polsko? Putin říká ne. My jsme slyšeli něco jiného z českých kuloárů

13.02.2024 15:41 | Komentář

Věřit, nebo nevěřit Putinovi, že Rusko nehodlá útočit na Polsko a jiné státy NATO? Ujištění ruského prezidenta vyslovené v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem víří vody. Nejinak je tomu i v české politice. Odpovědi našich představitelů v anketě PL byly však místy překvapivé.

Zaútočí Rusko na Polsko? Putin říká ne. My jsme slyšeli něco jiného z českých kuloárů
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Interview amerického moderátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyvolalo v západním světě silné a mnohdy velmi kritické reakce. Carlson, který nyní provozuje vlastní kanál na síti X, byl prvním západním novinářem, kterého Putin po invazi na Ukrajinu přijal a bavil se s ním. 

Celý rozhovor trvá přes dvě hodiny a jeho obsah podle některých stojí za zamyšlení, jiní zas uvádí, že nemá smysl ruského vládce poslouchat, protože jeho slova nemají žádnou váhu. Mezi prohlášeními, která ve veřejném prostoru silně rezonovala, byla Putinova odpověď na Carlsonovu otázku, zda si dovede představit situaci, za které by poslal svou armádu do Polska.

Putin odvětil, že by tak učinil v jednom jediném případě. „Pokud by Polsko zaútočilo na Rusko. Jinak nemáme v Polsku, v Litvě ani jinde žádné zájmy. Tak proč bychom to dělali?“ ptal se.

Lze, nebo nelze těmto slovům Vladimira Putina věřit? ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků. Odpovědi jsou různé a v některých případech i nečekané.

„Nelze. I když se domnívám, že to není pravděpodobné, nepodceňoval bych ho,“ uvedl místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Podobně to vidí i poslanec ODS Karel Krejza. „Ani náhodou. Pokud tomu uvěříme a přestaneme budovat silnou armádu, můžou si autoři rozhovoru mnout ruce radostí,“ sdělil redakci.

„Velmoci uvažují jinak než malé země bez ohledu na ty, kdo jsou formálně v jejich čele. Putin léta válku s Ukrajinou oddaloval navzdory ruským jestřábům, kteří západu nevěřili. Rusko nepotřebuje napadat Polsko ani jiné země, pokud je k tomu nebude nutit strategická potřeba. Rusko od devadesátých let toužilo po úzké spolupráci a partnerství se západem včetně vstupu do NATO - ukázalo se, že západ o rovnoprávné partnerství zájem nemá a když Putin začal likvidovat oligarchy a další, kteří v tandemu se západními firmami rozkrádali zemi, a začal posilovat ekonomickou i vojenskou suverenitu Ruska, stal se nepřítelem. Jako každý, kdo se kdy postaví hlavně USA a jejich zájmům. Platí premisa, že pokud budeme chtít být korektními partnery Ruska, tak Rusko bude také korektní partner, jak ukazuje většina ruských sousedů a partnerů - přičemž Rusko těch spřátelených má dnes po celém světě víc než satelity USA - viz fronta stojící před branami rusko-čínského uskupení BRICS,“ míní šéf SPD Tomio Okamura.

Podle senátora za ODS Raduana Nwelatiho se Putinovi věřit patrně dá, ovšem tato důvěra je časově ohraničená. „Po jeho zkušenostech s napadením Ukrajiny, které se vyvíjelo a vyvíjí jinak, než on předpokládal, tak se mu to asi v tuto chvíli i dá věřit. Otázkou je, jak dlouho to bude trvat, než tento nynější nezájem o napadení Polska, Lotyšská a dalších zemí NATO přehodnotí a změní,“ upozorňuje senátor.

„Hitler také sliboval, že po obsazení Sudet nemá žádných dalších územních nároků a rok později Polsko napadl. Lhaní je základní výbavou podobných diktatur a jejich pomocníků. Bude-li si Putin myslet, že může uspět, tak to prostě zkusí,“ obává se pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když chce někdo válku ,tak udělá vše aby válka byla , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepermoníček , 13.02.2024 16:10:58
Naši pucfleci vychování ASPEN INSTITUTEM

|  16 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…