Elektronizace zakázek dostala zelenou: Vláda schválila parametry

05.01.2011 18:04

O elektronickém zadávání zakázek vláda hovoří dlouho. Státu a veřejné správě by totiž měl tento způsob vyhlašování tendrů ročně ušetřit až 50 miliard korun. Ministři s plánem ministerstva pro místní rozvoj na elektronizaci zakázek pro období 2011 až 2015 proto dnes souhlasili.

Elektronizace zakázek dostala zelenou: Vláda schválila parametry

Ministerstvo místního rozvoje ve strategii plánuje, že od roku 2012 zahájí provoz elektronického tržiště pro menší nákupy. Na něj má navazovat takzvaný Národní elektronický nástroj na zadávání všech veřejných zakázek.
    

"MMR odhaduje, že zavedení elektronizace může ze současného ročního objemu veřejných zakázek okolo 600 miliard korun uspořit zadavatelům při zachování fyzického objemu těchto zakázek až 50 miliard korun rozpočtových prostředků, které budou využitelné pro jiné účelné použití," sdělil již v úterý ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. 
    

Rozběh těchto systémů a rozsah jejich povinného používání musí jít podle Jankovského ruku v ruce s novelou zákona o veřejných zakázkách, která se v současnosti na ministerstvu připravuje.

Premiér Petr Nečas dnes po jednání kabinetu o protikorupční strategii řekl, že vláda chce zapracovat návrhy Národní ekonomické radu vlády (NERV) a Platformy pro transparentní veřejné zakázky do nové úpravy zákona. Návrh by do meziresortního připomínkového řízení měl jít do konce března.

Způsob přípravy návrhu zákona ale kritizoval ekonom Pavel Kohout, který kvůli situaci kolem zakázek opouští Národní ekonomickou radu vlády (NERV). 

Čtěte také:
    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…