Fialovy „statisíce Kč“ nabobtnaly. Pravda a lži o billboardech

15.02.2024 13:30 | Zprávy

Vznikla kolem Petra Fialy nepřehledná a podivná síť finančních toků? Podnikatelská družstevní záložna byla pouze prvním článkem v řetězci, ze kterého se platilo politické působení ministerského předsedy. Dále v něm figuruje premiérova neziskovka a jeden think-tank z Bruselu. A možné vysvětlení záhady podezřele levných premiérových billboardů, o které jsme psali minulý rok.

Fialovy „statisíce Kč“ nabobtnaly. Pravda a lži o billboardech
Foto: Archiv
Popisek: Poškozený billboard na Praze 4

„Žádná kauza není,“ tvrdil premiér Fiala minulý týden v Poslanecké sněmovně, když se chtěla opozice ptát na jeho vazby s oblíbenou kampeličkou politiků ODS, jejíž spřízněné osoby štědře sponzorovaly.

Přesto však v médiích prakticky dennodenně přibývají další podrobnosti o zvláštním premiérově vztahu k instituci, nazývané jako „pračka pro ódéesáky“. Tento vztah byl zcela jistě mnohem bližší, než pouhé uložení části rodinných úspor, které Petr Fiala dodnes uvádí jako svou jedinou vazbu.

Na podzim ParlamentníListy.cz psaly o velké kampani Restart Česka, která měla představit vizi budoucnosti země, jak si ji představuje premiér Fiala. Na billboardech, plakátech i na internetových serverech se objevila tvář ministerského předsedy s jeho osobním heslem „Děláme, co je třeba“ a vizemi na úrovni „Chci, aby se naše země stala hlavní křižovatkou Evropy“.

Akce vzbudila naši pozornost i proto, že nebylo zřejmé, kdo za ní stojí a kdo rozsáhlý výlep a inzerci platí. Jako zadavatel se totiž nedeklaroval ani Úřad vlády ČR, ani některé z ministerstev (jako tomu bylo v případě minulých reklamních kampaní), ani ODS jako strana. Že by si desítky billboardů platil Petr Fiala ze svého, se nezdálo pravděpodobné.

Kampaň Petru Fialovi dělala nezisková organizace Pravý břeh – Institut Petra Fialy. Tento think-tank, jehož cílem je „přispívat k vytváření ideového zázemí pravicové liberálně-konzervativní politiky“, vznikl v roce 2013.

Jeho hlavní tváří byl od počátku František Mikš, dlouholetý Fialův spolupracovník. Institut úzce spolupracuje s další neziskovkou Centrum pro studium demokracie a kultury, kterou Fiala s Mikšem založili již v roce 1993.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Získané sponzorské dary tedy představují „jistotu dvacetinásobku“., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 15.02.2024 18:41:18
Už chápete, proč je na humanitních oborech natřískáno a na techniky s matematikou se nikdo nehrne? Stačí "objevit" další pohlaví, založit neziskovku a je vystaráno.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…