Hrozí nám islámský terorismus? Odpověď jsme našli přímo u našich rozvědek

04.11.2014 21:25

Znamenají muslimské šátky posilování radikálního islamismu u nás? Hrozí Česku vůbec takové riziko, nebo jde o zbytečné strašení něčím, co je od nás na hony vzdálené? ParlamentníListy.cz hledaly odpověď u osob nejpovolanějších - u dvou zpravodajských služeb, které vývoj i z tohoto pohledu bedlivě sledují.

Hrozí nám islámský terorismus? Odpověď jsme našli přímo u našich rozvědek
Foto: hns
Popisek: Přísně tajné, ilustrační koláž

Možná se zprávy Vojenského zpravodajství a Bezpečnostní informační služby v něčem liší, podstatné však je hlavně to, že v minulém roce sice přímé a reálné riziko od radikálních islamistů u nás nezaznamenali zpravodajci ani jedné služby. Přesto náznaky toho, že se může situace i u nás poměrně rychle zvrtnout v podobě jedinců, jsou prý dohledatelné při komunikaci na internetu a sociálních sítích.

Ředitel Vojenského zpravodajství plukovník Jan Beroun předložil v uplynulých dnech Výroční zprávu za uplynulý rok této tajné služby. Připomněl při té příležitosti fakt, že pro Vojenské zpravodajství byl rok 2013 nepříjemným i proto, že byl poznamenán mediálně sledovanou kauzou související se vznešenými obviněními vůči nejvyšším představitelům VZ. „Činnost našeho zpravodajství však nebyla kauzou nijak narušena, úkoly stanovené vládou a vymezené zákonnou působností byly splněny,“ uvedl plukovník Beroun.

Špioni rizika nevyšpionili

Jelikož předložila Výroční zprávu též civilní BIS, Parlamentnílisty.cz udělaly malé srovnání poznatků obou těchto tajných služeb. Nutno dodat, že se řada jejich činností prolíná, sledují podobné oblasti, a tak není těžké hledat zjištěná společná (anebo i rozdílná) fakta. Například v pohledu na riziko terorismu v České republice. Obě zpravodajské služby uvádějí k tomu následující věty:

Vojenské zpravodajství se v rámci monitorování terorismu v roce 2013 zaměřilo zejména, jak přesně uvádí ve zprávě, na včasnou identifikaci hrozeb a kvantifikaci rizik vyplývajících z možných záměrů teroristických organizací poškodit zájmy České republiky a jejích spojenců na úseku obrany.

Bezpečnostní informační služba (BIS) se v rámci boje proti terorismu se v roce 2013 zaměřila na několik okruhů možných bezpečnostních hrozeb ve vztahu k ČR. Mezi konkrétní témata patřily významné události v zahraničí s možným dopadem na bezpečnost ČR, vývojové trendy náboženské radikalizace na našem území a rizika spojená s možnými reakcemi Íránu na úsilí mezinárodního společenství ohledně transparentnosti jeho jaderného programu.

A k jakým poznatkům obě služby došly? Zvlášť, když se zdá, že i do našich zeměpisných šířek míří riziko radikálního islamismu? Nebo obavy nejsou na místě?

Riziko terorismu je na území ČR prý nízké

„Přestože se Česká republika aktivně zapojuje do protiteroristických operací NATO a EU v Afghánistánu a Mali a nadále se hlásí k tradičnímu spojenectví s USA a Izraelem, není pro islamistické teroristické organizace primárním cílem. Riziko naplnění hrozby teroristického útoku proti ozbrojeným silám České republiky na jejím území bylo doposud velmi nízké. Vysokému riziku však v tomto ohledu čelí příslušníci AČR působící v zahraničních misích NATO, EU a OSN a také čeští vojenští diplomaté na zastupitelských úřadech. A to především v zemích Blízkého a Středního východu, severní Afriky a Asie, kde regionálně působí zejména odnože al-Káidy,“ uvádí poměrně uklidňující informaci Vojenské zpravodajství. Přesto ve zprávě rozepisuje to, čemu se jejich příslušníci v této oblasti věnovali. Ukázalo se, že i k nám se přibližují džihádistické ideologie.

„Z hlediska monitorování aktivit teroristických organizací Vojenské zpravodajství v roce 2013 sledovalo aktivity al-Káidy, která se po oslabení svých vojenských kapacit více zaměřila na šíření džihádistické ideologie mezi muslimskou komunitou v Evropě, včetně České republiky. Dominantní úlohu zde mají zejména džihádistické webové stránky a sociální média jako Facebook nebo Twitter, kde se nekontrolovaně šíří radikální myšlenky a postoje ovlivňující smýšlení mladých evropských muslimů. Tím se zvyšuje hrozba vlků samotářů, kteří teroristické útoky plánují a provádějí nezávisle na al-Káidě, a jsou proto obtížněji odhalitelní zpravodajskou činností,“ popisují vojenští zpravodajci uplynulý rok.

Islámští bojovníci pocházející z Evropy

I proto monitorovali také různé odnože al-Káidy, které v důsledku Arabského jara vznikly či výrazně posílily a převzaly iniciativu globálního působení al-Káidy.

„Z této množiny se jako nejzávažnější hrozba vyprofilovala syrská odnož al-Káidy ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham), která se netají svým záměrem působit proti evropským zájmům. Tato organizace má ve svých řadách islámské bojovníky s evropským občanstvím, kteří v Sýrii prošli radikalizací, bojovým výcvikem a po návratu do evropských zemí mohou představovat bezpečnostní hrozbu,“ upozorňuje VZ ve své Výroční zprávě.

Zmiňuje se v ní však též o své činnosti v souvislosti s konáním příprav Zimních olympijských her v Soči. Bylo třeba sledovat aktivity teroristických skupin na Severním Kavkazu a jejich propojení s kavkazskými komunitami v Evropě. „Nejvyšší hrozbu představovala v tomto ohledu teroristická organizace Islámský emirát Kavkaz, která se připojila ke globálnímu džihádu vedeného al-Káidou. Jejím prvořadým cílem je Ruská federace, nicméně v prohlášeních vůdců al-Káidy již mnohokrát zazněly výzvy k útoku proti evropským zájmům,“ uvádí zpravodajci.

I příslušníci české civilní kontrarozvědky varují před islamistickou hrozbou.

Nebezpečí číhající pro celý shengenský prostor

Ve zprávě Bezpečnostní informační služby je totiž uvedeno, že hlavními událostmi v arabském světě, které měly vliv na situaci v ČR, byly v roce 2013 konflikt v Sýrii a dramatický vývoj v Egyptě. Ten se promítl do nárůstu džihádistické propagandy teroristických skupin ve světě a negativně se odrazil ve vyšším počtu dobrovolníků odcházejících bojovat do Sýrie. Mezi těmito dobrovolníky byli také radikálové ze zemí Evropské unie. Někteří z těchto válečníků se ještě v roce 2013 stihli vrátit do Evropy. Není tedy asi nutné zdůrazňovat, že tyto osoby jsou vzhledem k získané zkušenosti vážným bezpečnostním rizikem v celém schengenském prostoru.

BIS se proto zabývala vývojovými trendy náboženské radikalizace ve vztahu k našemu území. Jak uvádí ve své zprávě, i vloni zaznamenala napodobování některých tendencí známých z muslimských komunit v západní Evropě, například dalšího postupného prosazování islámského práva v ČR. Zatím nám nahrává k dobru snad jen fakt, že společenské podmínky v naší zemi nebyly v roce 2013 pro aplikaci dílčích částí islámského práva v prostředí české muslimské komunity vhodné. „Proto se někteří čeští muslimové a jejich sympatizanti snažili zlepšit obraz islámu a islámských hodnot v očích české veřejnosti,“ uvádí zpravodajci BIS.

Pozor na radikalizaci i umírněných muslimů, varují zpravodajci

Zaznamenali pak také to, že nejen na toto výše uvedené úsilí, ale i na některé projevy islámu reagovala islamoskeptická část české veřejnosti kriticky. „Cílem kritiky bylo vše, co je obecně považováno za projevy islamismu v českém prostředí, včetně medializovaného nošení muslimských šátků ve školských zařízeních, internetové výzvy k zapojení do bojů v Sýrii, výroků významných představitelů českých muslimů či výstavby nových modliteben. BIS v průběhu roku 2013 zaregistrovala široké spektrum projevů islamoskepticismu, od umírněné kritiky až po radikálnější slovní útoky. Reakce na projevy muslimů v ČR byly hojně publikované zejména na internetu. Některé formy slovních útoků však mohou radikalizovat i doposud umírněné muslimy. V roce 2013 však BIS v prostředí českých muslimů nezaznamenala případ radikalizace ve spojitosti s působením islamoskeptické scény,“ popisují zpravodajci situaci u nás. Dá se z toho vyčíst, že ačkoli přímá hrozba zaznamenána nebyla, je třeba se mít na pozoru – i proto, že na tomto poli je nutná mezinárodní kooperace.

Proto se v rámci mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu BIS zapojila také do vyhodnocení významných teroristických útoků. Mezi ně patřily útok na obchodní centrum v Nairobi, vražda britského vojáka v Londýně a bombový útok na bostonský maraton. „Uvedené útoky byly mimo jiné ovlivněny stupňující se džihádistickou propagandou na internetu. Cílem této propagandy byla i v roce 2013 radikalizace a nábor nových členů do teroristických organizací, přičemž základní výhodou je snadný přístup k potenciálním adresátům kdekoliv ve světě,“ uvádí se ve zprávě BIS. Pozitivní na tom je, že v souvislosti s výše uvedenými případy nezjistili příslušníci Bezpečnostní informační služby žádné vazby do České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…