Kabinet rozhodne o navýšení DPH. K9 čeká zdravotnictví

25.05.2011 8:54

Vláda by dnes měla potvrdit dohodu o růstu snížené sazby daně z přidané hodnoty na 14 procent a následném sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta. Tyto yšší daně chce kabinet použít na důchodovou reformu. Nyní je základní sazba DPH 20 procent a snížená deset procent.

Kabinet rozhodne o navýšení DPH. K9 čeká zdravotnictví

Některá ministerstva mají k návrhu růstu snížené sazby DPH zásadní připomínky. Ministerstvo zdravotnictví požaduje z uvažovaného navýšení daně vyjmout léčivé přípravky, potraviny pro zvláštní lékařské účely a zdravotnické prostředky. Ministerstvo kultury knihy a další tiskoviny.

Dnešní zasedání vlády začne až v poledne a zřejmě nebude dlouhé. Kromě novely zákona o DPH na jeho programu není prý žádný jiný reformní návrh. Český rozhlas ale uvádí, že ministři by měli posoudit i novelu zákona o pedagogických pracovnících, kterou připravila skupina poslanců ČSSD.

Podle ní by mladí učitelé měli mít nárok na zvýšení platu i v případě, kdy učí na jiném vzdělávacím stupni, než na který mají kvalifikaci. Poslanci tím reagují na situaci, kdy učitelé mateřských, základních a středních škol dostali pro tento rok více než dvě miliardy korun navíc.

Na peníze ale nemají nárok učitelé bez řádného vzdělání. Podle jedné z autorek novely Vlasty Bohdalové z ČSSD to postihlo i pedagogy, kteří sami mají daný obor vystudovaný. „To jsou třeba ti, kteří mají třeba taneční konzervatoř, mají čtyři roky odbornosti a pak dva roky pedagogické nástavby a oni nesplňují kvalifikaci," vysvětlila Bohdalová pro rozhlas.

Víc peněz nemají dosud absolventi

Přidáno dosud nedostali ani absolventi pedagogické fakulty, kteří mají například kvalifikaci na druhý stupeň základní školy a kvůli nedostatku volných míst nastoupili například na nižší stupeň. „Oni chtějí nastoupit do praxe, a tak se stalo, že splňují aprobaci, ale nesplňují kvalifikaci. To znamená, že tito mladí lidé nedostali přidáno a jsou na těch 13700 korunách hrubého," dodala Bohdalová.

Ministerstvo školství připravuje podobný návrh, ale méně radikální. Přesto se ale předpokládá, že tento poslanecký návrh ministr školství podpoří.

Po jednání kabinetu se ve Strakově akademii setkají koaliční lídři, aby ve formátu K9 jednali o reformě zdravotnictví. Diskutovat by měli o vymezení standardu péče z pojištění a nadstandardu, na který si pacient připlatí, a upřesnění sporných bodů zákona o speciálních službách. Možná se také vrátí k části sociální reformy, která se týká sociálních dávek. Věci veřejné totiž oznámily, že jsou proti snížení dávek rodičům na tříleté rodičovské dovolené.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…