Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

23.06.2013 16:04

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyjednávání jsou v plném proudu. Závěr ale bude stejně patřit prezidentovi, který pověří „někoho“ sestavením vlády. Vyhoví prezident těm 63 % lidí, kteří si přejí předčasné volby, zvolí vlastní řešení, či akceptuje nabídku koalice? Na to jsme se mj. zeptali osobností Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ).

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do čela SPOZ byl zvolen Zdeněk Štengl

ParlamentníListy.cz položily čtyři stejné otázky exministrovi vnitra Martinu Pecinovi, senátoru Vladimíru Drymlovi a místopředsedkyni SPOZ Ditě Portové. Chtěli jsme vědět, jak hodnotí současnou vládní situaci, zda je SPOZ připravena i pro případ předčasných voleb, zda Miloš Zeman akceptuje koaliční návrh, nebo upřednostní vlastní zdravý rozum, a jak vnímají osobnosti SPOZ Miroslavu Němcovou, která v minulosti napadala během prezidentské kampaně nejen Miloše Zemana, ale i členy jeho rodiny.

Proč si ODS myslí, že má právo sestavovat vládu?

Pokud jde o vládní „tanečky“, Martina Pecinu prý pobavilo, že koalice rozhoduje o tom, že premiér bude z ODS. „Nechápu, proč si myslí, že na to mají nárok? Nárok postavit premiéra má přece sociální demokracie, která volby vyhrála,“ připomíná Pecina. Nechápe prý, kde bere ODS tu smělost. „Volby nevyhrála, koalici už možná také nemají a bůhví, jestli seženou dohromady většinu, takže nevím, proč by jim měl pan prezident dávat další šanci. Je to na panu prezidentovi, ale tyto 'tanečky' jsem prostě vůbec nepochopil,“ komentuje současný stav Martin Pecina.

Když to prý sleduje v médiích, tak mu to přijde takové „veselé“, i když pro národ a pro českou ekonomiku je to tristní už sedm let. „A je to kvartál od kvartálu horší,“ dodává. Podle Martina Peciny, který pracuje ve Vítkovických železárnách, je situace jejich velkého podniku ještě relativně dobrá, protože mají svůj zahraniční export zajištěn. „Když se ale podíváme na menší firmy, které jsou více závislé na domácím trhu, tak ty jsou v katastrofální situaci,“ říká bývalý ministr vnitra.

Z představy, že vláda pokračuje, běhá Pecinovi mráz po zádech

„Mám-li hodnotit zásahy policie jako bývalý ministr vnitra, mohu tak udělat, až uvidím, co budou na ty zadržené reálně mít,“ říká Martin Pecina. Zatím to prý všechno vypadá zvláštně. Připouští ale, že to může být taktika trestního řízení. „Teprve, až bude všechno na stole, tak se k tomu lze vyjádřit,“ míní Pecina. Jak dodává: „Zatím jsou všichni chytří. Tu někdo říká, že je to neadekvátní, tu zase, že adekvátní. Zatím to neumím posoudit, protože zveřejněných informací je z pochopitelných důvodů velmi málo,“ říká k policejnímu zásahu na vládě a v dalších případech Martin Pecina.

Pokud jde o variantu dalšího fungování republiky, je Martin Pecina přesvědčen, že nejčistším řešením by samozřejmě bylo rozpuštění se Parlamentu a předčasné volby. „Když si představím, že by měla pokračovat vláda v tomto složení, jen s jiným premiérem, běhá mi mráz po zádech,“ říká Pecina. „Proboha, jen to ne, aby pokračovali další rok v tom, co dělají,“ dodává. Pokud jde o úřednickou vládu, bude podle něj odsouzena k tomu, aby dělala jen nějaká administrativní rozhodnutí, ale nic zásadního prý stejně neudělá. „Viděl bych to na tři, čtyři měsíce přechodné vlády a pak nové volby, protože nechat tam ještě další čtyři měsíce Nečase s touto vládou je naprosto nepřijatelné,“ říká Pecina rezolutně.

Akceptování návrhu koalice na sestavení vlády je možné, ale nelogické

Na dotaz redakce, zda podle něj bude prezident akceptovat návrh koalice na složení vlády nebo se rozhodne pro vlastní model, se Martin Pecina zasmál. „Ale já opravdu nevidím důvod, proč by měla mít zrovna ODS nárok sestavovat vládu,“ říká Pecina. Chápal to prý v roce 2010, kdy přišli a řekli – my máme 118 hlasů, což byla, jak říká, velká síla. Připomněl, že prezident Václav Klaus jednal i s Bohuslavem Sobotkou, zda se nechce pokusit vládu postavit. „Sobotka tehdy řekl, že nechce, ale to bylo tehdy. Dnes opravdu nechápu, proč by měla zrovna ODS stavět vládu. To mi hlava nebere,“ připomněl Pecina události před třemi lety.

Má-li prý koalice ještě 101 hlasů, ať to prý předvede, ale jinak prý nemá vůbec nárok. „Budou-li mít většinu, pak je možná pan prezident vyslyší, ale jako logický krok to nevidím. Myslím, že by se o to měl pokusit Bohuslav Sobotka,“ říká bývalý sociální demokrat, nyní příznivec SPOZ, Martin Pecina. „Nebo najde pan prezident jiné přechodné řešení,“ dodává s důvěrou.

Lidsky je Němcová podle Peciny velmi slušná, exekutivu ale nezná

Názor Martina Peciny na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou je vcelku vstřícný, přesto, že napadala Miloše Zemana během prezidentské kampaně. „Víte, během kampaně se řekne ledacos, a paní Němcovou jsem vnímal vždy jako slušnou paní. Myslím, že Parlament vedla dobře,“ říká Pecina. Připustil ale, že s exekutivou nemá Němcová zkušenosti, což by mohl být její handicap. „Já s paní Němcovou problém nemám, protože lidsky byla vždy velmi slušná,“ říká bývalý ministr. „Na rozdíl od řady jiných, s nimiž jsem se v politice potkával,“ dodává se smíchem.

Na dotaz redakce, zda je SPOZ připravena i na mimořádné volby, Martin Pecina konstatoval, že je to dostatečně sebevědomá strana, aby připravila svou kampaň. „Myslím, že nemá vládní ambice, a já myslím, že SPOZ nemá důvod a potřebu prodlužovat tento stav,“ míní Martin Pecina. „I když by pro SPOZ bylo možná výhodnější ještě nějaký ten měsíc počkat, ale domnívám se, že za tři měsíce ta strana určitě zvládne volby připravit,“ říká Martin Pecina.

Státní zastupitelství vládu oznámkovalo zatýkáním

„Vládní situace je poznamenána poněkud zvláštním hodnocením státního zastupitelství, což jde vlastně napříč politickými stranami,“ říká s úsměvem senátor SPOZ Vladimír Dryml. Politici jsou podle něj „poněkud“ nervózní z hodnocení státním zastupitelstvím politických a jiných obchodů, které by mohly být považované za korupci. „Což také zasahuje do všech politických stran,“ dodává.

V celé té vládní „tahanici“ dal podle Drymla Miloš Zeman jasně najevo, že on je tím hlavním hráčem na hřišti a politické strany by se podle toho měly chovat, a to jak pravicové, tak levicové, a jednat docela jinak než způsobem, kterým jednaly doposud.

Stávající vláda je pro senátora Drymla nepřijatelná

Vláda podle Drymla nemůže pokračovat v současné podobě, protože už napáchala tolik škod, že je zcela nedůvěryhodná. „Myslím, že právě proto, jak je rozjitřená politická situace, by měla zatím nastoupit vláda odborníků, aby se kabinet i země stabilizovaly. Aby se mezitím vyjasnilo, co je a co není politická korupce, co je a co není trestné. A vyřvávání pana Sobotky o tom, že chce předčasné volby, je sice pěkné, ale ani sociální demokracie se podle mne nevyhne určitým skandálům,“ míní Dryml. Situace je podle něj komplikovaná i tím, že je třeba začít stavět státní rozpočet a řešit škody po povodních a volby, jak říká, „také nejsou zadarmo“.  Navíc je podle něj narušená důvěra v Českou republiku, jak ze strany EU, tak i NATO, proto ho překvapuje, že by mohla i TOP 09 chtít předčasné volby. „Možná, že pak budou jak TOP 09, tak sociální demokraté překvapeni, kolik hlasů dostanou ve volbách,“ zvažuje senátor.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

V tuto chvíli podle Drymla není žádná strana připravená na volby. „Jak po stránce kádrové, tak po stránce technických příprav, a především po stránce programové nejsou připravené,“ je přesvědčen senátor. Strany prý nejsou připravené ani po stránce finanční. „A to platí hlavně o sociální demokracii, která je stále ještě hodně zadlužená,“ připomněl Dryml. „Nevím, nevím, jak pak bude pan Sobotka vysvětlovat stranické financování,“ zvažuje s pochybnostmi senátor.

Čas koalice vypršel. Zemi jen škodí

K tomu, jaké řešení zvolí pan prezident při jmenování premiéra, je senátor Dryml přesvědčen, že si koalice neuvědomila, že vlastně už skončila. „A jestli se paní Peake bude stále pokoušet spolu s topkaři něco vymýšlet, pak myslím, že už i ODS dochází, že je další vláda v tomto složení nemožná,“ říká senátor. Tato koalice, jak říká, bude na dlouhá léta znamenat černou stránku našich dějin.

Pokud jde o Miroslavu Němcovou, zastává Vladimír Dryml názor, že bude Miloš Zeman vnímat celou situaci spíše z ekonomického hlediska. „Navíc, paní Němcová, která nemá zkušenosti s exekutivou, prohlašuje, že tato vláda bude pokračovat ve stejném složení, jen místo premiéra tam bude ona. Takže nepřináší s sebou nic nového, žádný nový pohled,“ konstatuje Dryml. „I když jako zákonodárci jsme na to u paní Němcové už roky zvyklí,“ dodává s notnou dávkou ironie. Osobně vyčítá senátor Miroslavě Němcové dvě věci. „Jak rychle vydala Davida Ratha a jak nešťastně posílala zákony do Senátu,“ míní Dryml. Když si prý neumí zorganizovat ani svou práci, na kterou je zvyklá, je tedy zvědav, jak bude zvládat exekutivu, kterou nikdy nedělala. „Jak bude zvládat vládu? To přece není míchání guláše u plotny,“ zlobí se Dryml.

Peake do vlády? V žádném případě, leda by prezident ztratil rozum

Podle senátora by měl stát v čele přechodné vlády někdo, kdo už ve vládě byl a navíc by to měl být ekonom. Na dotaz redakce, zda se mu jeví jako možné jméno Jiří Rusnok, senátor odpověděl, že „je to jedna z možných alternativ“. „Já si vůbec myslím, že by měly své kandidáty navrhnout všechny strany. Proč by to měla být jenom ODS?“ ptá se Dryml. Jediný, kdo by se prý o to neměl ani pokoušet, je podle něj strana LIDEM, kde by si prý jistě chtěla ještě zavládnout současná místopředsedkyně kabinetu Karolína Peake. „To jedině, že by pan prezident ztratil rozum, což se určitě nestane,“ směje se senátor.

Prezident je, jak říká, zkušený státník, proto senátor pochybuje, že by dal přednost této vládě. Podle něj si je Miloš Zeman velmi dobře vědom své zodpovědnosti vůči těm deseti milionům, které zastupuje. Senátor zároveň upozornil, že je-li řeč o předčasných volbách, mohly by skončit i patem, což by pro tuto republiku bylo vůbec to nejhorší. „Jednou z hlavních priorit pana prezidenta je dát lidem práci, a to s touto trojkoalicí prostě nejde,“ tvrdí senátor Vladimír Dryml.

Předčasné volby jsou sice nejčistším řešením, ale hodí se cokoliv, kromě Kalouska

„Určitě by zcela nejčistším řešením byly předčasné volby,“ říká místopředsedkyně SPOZ Dita Portová, přesto politická vůle tomu podle ní není příliš nakloněna. „I když podle agentury SANEP by toto řešení uvítalo téměř 68 procent lidí,“ připomíná místopředsedkyně. Jak ale dodává, je situace v zemi do té míry rozjitřena, že by snadno rozuměla i snaze prezidenta situaci v zemi nejprve stabilizovat. Osobně vidí varianty dvě. „Buď by mohlo jít o vládu odborníků, resp. úřednickou vládu, která by zemi spravovala do řádných voleb, nebo nechat dovládnout kabinet v demisi do voleb předčasných," konstatovala.

„Vidím zde ale jedno možné úskalí,“ říká místopředsedkyně SPOZ. Nevylučuje, že kdyby došlo na úřednickou vládu bez Miroslava Kalouska, byla by to nakonec TOP 09, která by upřednostnila rozpuštění sněmovny, tedy i předčasné volby.

Němcové chybí ekonomické vzdělání

Pokud jde o Miroslavu Němcovou a její výroky z časů volby prezidenta, je Dita Portová přesvědčena, že je pan prezident skutečný státník a osobnost, takže se dokáže přes případné nevhodné výroky přenést. Spíše se domnívá, že by Miloši Zemanovi mohlo v případě Němcové scházet pro danou situaci nezbytné ekonomické vzdělání a naprostá nezkušenost s výkonem vrcholné exekutivy.

„Myslím, že pan prezident může být ochoten Miroslavu Němcovou premiérkou jmenovat, ovšem s tím, že mu předloží složení kabinetu,“ zvažuje Portová. Kdyby se totiž podle místopředsedkyně stal členem i tohoto kabinetu Miroslav Kalousek, pak by skutečným premiérem byl právě on, tentokrát už se dvěma loutkami – Karlem Schwarzenbergem a Miroslavou Němcovou. „Kalousek by sice nebyl oficiálním předsedou té vlády, ale ve skutečnosti by kabinetu i v zemi vládl on,“ míní Portová.

Věřím prezidentovi a do voleb jsme připraveni vyrazit

Proto by také místopředsedkyně viděla jako nejhorší možnou variantu, kdyby tato vláda v demisi měla dovládnout do řádných voleb. „Věřím ale našemu prezidentovi, který disponuje podstatně širší informací, že zvolí tu variantu, která bude pro lidi v této zemi tou nejpříznivější."

Na otázku, zda je SPOZ připravena i na předčasné volby, odpověděla místopředsedkyně, že strana je připravena na jakoukoli volební variantu, která vyplyne z jednání prezidenta. „Jsme připraveni minimálně stejně dobře jako ostatní strany,“ řekla s úsměvem Dita Portová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

16:04 Ještě rok s touto vládou? Proboha, jen to ne, zní ze SPOZ

Vládní věci se daly do pohybu, prezident se schází s lídry parlamentních stran, takže jednání a vyje…